Το εγκώμιο της Ελλάδας έπλεξε ενώπιον του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, στην καθιερωμένη ομιλία της πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λίγη ώρα πριν δοθεί το πράσινο φως – με μεγάλη πλειοψηφία- από τη γερμανική Βουλή για την τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η γερμανική Βουλή ψήφισε κατ’ αρχάς υπέρ της πιστωτικής γραμμής, η οποία αφορά στην εξουσιοδότηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαπραγματευτεί εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης την ένταξη της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM ύψους 10,9 δισ. ευρώ για ένα έτος.

Ωστόσο, για το ανωτέρω ζήτημα η τελική απόφαση θα ληφθεί σε δύο μήνες.

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προοπτική της Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια, αν και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» δήλωσε η καγκελάριος της ΓερμανίαςΟ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εισηγούμενος την έγκριση του μέτρου, αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και τις προβλέψεις της τρόικας και τη «μερική επιστροφή» της χώρας στις αγορές. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έδωσε παράλληλα έμφαση στην ανησυχία που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, εκτιμώντας ότι «θα ήταν σταθεροποιητικό σημάδι προς τις αγορές να πούμε πως, εάν τηρηθούν οι απαραίτητοι όροι, θα δοθεί προληπτική γραμμή πίστωσης».

Μέρκελ: «Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι καλύτερες σήμερα»

«Η προοπτική της Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια, αν και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στις χώρες οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την κρίση η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει, ελλείμματα προϋπολογισμών συρρικνώνονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία -τρεις από τις πέντε χώρες- έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους. Και παρότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, είναι και στην Ελλάδα οι προοπτικές σημαντικά καλύτερες σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της κάθε χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.

Αναφερόμενη στην κρίση σε όλη την Ευρωζώνη, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά δεν την έχουμε ξεπεράσει ακόμη».

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την κα Μέρκελ, η Ευρωζώνη πρέπει να υπακούει στον κανόνα «καμιά βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα» και να στηρίζεται στις τρεις αρχές:

• δημοσιονομική σταθερότητα με μηδενικά ελλείμματα
• δομικές αλλαγές, π.χ. στον τομέα της Διοίκησης
• υποστήριξη της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, μέσω του σχεδίου Γιούνκερ, αλλά κυρίως με ιδιωτικές επενδύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ενεκρίθη η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος από τη γερμανική Βουλή

Μέρκελ: «Καλύτερες οι προοπτικές της Ελλάδας, αλλά…» 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης