Έπειτα από τις σκληρές αποφάσεις που έλαβε το ελληνικό κοινοβούλιο, εγκρίνοντας ένα πρώτο πακέτο μέτρων με τα προαπαιτούμενα, σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά, εγκρίνοντας επί της αρχής την παροχή δανείου-γέφυρας ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία ένδειξη καλής θέλησης και σε μία απόπειρα να μειωθεί το χάσμα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων, η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup απέφερε καρπούς και ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας, το οποίο όμως συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχία της εφαρμογής των σκληρών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό διότι είναι σχεδόν βέβαιο πως εάν οι τεχνοκράτες της Ευρώπης κρίνουν στο εγγύς μέλλον πως οι μεταρρυθμίσεις δεν αποδίδουν καρπούς, τότε η κάνουλα ενδέχεται να κλείσει εκ νέου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ένα άλλο σενάριο είναι να ζητηθούν περαιτέρω μέτρα τα οποία θα έχουν εξίσου μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Το δάνειο-γέφυρα και η έγκριση του τριετούς πακέτου από τον ESM

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δάνειο που εγκρίθηκε, αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο αφού θα έχουν ψηφίσει τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δάνειο θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stabilisation Mechanism).

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το Eurogroup ενέκρινε επί της αρχής τριετή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα.

Η δήλωση του Eurogroup

Σε ανακοίνωση-δήλωσή της, η ευρωομάδα καλοσωρίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων όλων των δεσμεύσεων που ορίζει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Σημειώνει, επίσης, ότι βάσει της αξιολόγησης των θεσμών, οι Eλληνικές Aρχές εφάρμοσαν το πρώτο πακέτο μέτρων «εγκαίρως και με ικανοποιητικό τρόπο» και επιβεβαιώνει ότι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου συμπεριλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο που υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ως εκ τούτου το Eurogroup επισημαίνει ότι αποφάσισε επί της αρχής να δώσει τριετή στήριξη στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σημειώνοντας ωστόσο, ότι ακολουθούν οι σχετικές εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Τo Εurogroup αναφέρει, επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ που αναμένεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν γρήγορα το νέο πρόγραμμα με τις ελληνικές αρχές, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι πολιτικής που θα συνοδεύουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

Τέλος, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να εγκρίνουν ως τις 22 Ιουλίου, τη δεύτερη δέσμη μέτρων, όπως προβλέπεται στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, καθώς επίσης να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με το πρώτο πακέτο μέτρων.

Το σκληρό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα

Παρόλο που η απόφαση του Eurogroup και η απόφαση της ΕΚΤ κρίνονται θετικές, προκειμένου να αρθεί η οικονομική ασφυξία στη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοικτά μέτωπα και πάνω από όλα την σκληρή πραγματικότητα των «αριθμών».

Αυτό διότι, ήδη από χθες, διαφάνηκε πως πολλοί βουλευτές του κόμματός του αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη αμφισβητούν ανοικτά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση να πετύχει τον συμβιβασμό, με οποιοδήποτε κόστος.

Ενδεικτικό είναι ότι στην χθεσινή πρώτη ψηφοφορία υπήρξαν 39 διαρροές από το κόμμα του και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει στις επόμενες κρισιμότατες ψηφοφορίες, την 22α Ιουλίου επί των μέτρων αλλά και τον Σεπτέμβριο οπότε και το Κοινοβούλιο θα κληθεί να υπερψηφίσει το σύνολο των σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων που έχουν προκρίνει οι εταίροι, προκειμένου να… ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να συνεχίσουν να παράσχουν κοινοτικά κονδύλια στη χώρα μας.

Το στοίχημα το οποίο καλείται πλέον να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματός του και να πείσει στελέχη του να ακολουθήσουν τη γραμμή που ο ίδιος χάραξε. Πρόκειται για ένα στοίχημα με αβέβαιο αποτέλεσμα, καθώς πολλές είναι οι ενδοκομματικές φωνές που ενώ δηλώνουν πως στηρίζουν τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν τα υφεσιακά μέτρα.

Κατόπιν τούτων, πολιτικοί αναλυτές προκρίνουν ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξουν αλλαγές και μάλιστα άμεσες στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ τηρούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης