Προβοκάτσια στημένη από τους εναπομείναντες μηχανισμούς του παραπαίοντος Σαλί Μπερίσα βλέπουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα πίσω από τα γεγονότα της Πρεμετής στην Αλβανία. Ο μεγάλος ηττημένος του αλβανικού πολιτικού σκηνικού στο οποίο παρατηρείται μία ολοκληρωμένη «αλλαγή φρουράς» και ριζική αντικατάσταση του πολιτικού προσωπικού της χώρας αυτής, παίζει τα τελευταία του χαρτιά επενδύοντας στην ένταση και την υπόθαλψη των εθνικιστικών παθών στο αλβανικό νότο. Αυτός είναι ο λόγος που το ελληνικό ΥΠΕΞ διατηρεί χαμηλούς τόνους στην υπόθεση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Video από τα επεισόδια στην Πρεμετή)

Είναι εντυπωσιακό άλλωστε ότι μετά τα θετικά σχόλια που ακολούθησαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα Έντι Ράμα και την έκφραση της βούλησης των Τιράνων να δώσουν μία τελική λύση στην εκκρεμότητα του καθορισμού των ορίων της ελληνικής και αλβανικής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) στο Ιόνιο, ξέσπασε η «κρίση της Πρεμετής» με αιχμή του δόρατος της προβοκατόρικης ενέργειας παρακρατικούς της περιοχής και μία…. ιδιωτική εταιρεία Security.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως νομιμοποιητικός μανδύας χρησιμοποιείται από τους παρακρατικούς αυτούς κύκλους απόφαση του Δήμου Πρεμετής του 2003 σύμφωνα με την οποία η δημοτική αρχή έχει δικαιώματα επί της ακινήτου στο οποίο λειτουργεί η εν λόγω εκκλησία. Η επιλογή της χρονικής στιγμής για την ενεργοποίηση εγγράφου που συντάχθηκε προ δεκαετίας καταδεικνύει την πρόθεση των εθνικιστικών αλβανικών – παρακρατικών κύκλων να δημιουργήσουν πρόβλημα τριβής με την Αθήνα αλλά και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Έτσι εξηγείται το δριμύ κατηγορώ του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ,ο οποίος δεν υιοθετεί τους υψηλούς τόνους. Πρόκειται για Ιεράρχη που καθ’ όλη την διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο πρόκρινε τον διάλογο ως μέσο επίλυσης των μύριων όσων προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα.

Ο Αναστάσιος Αλβανίας στο κυριακάτικο κήρυγμά του έκανε λόγο για «Εφιάλτη που επιστρέφει».

«Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967 όταν το κομμουνιστικό κόμμα νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα την θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βεβηλώνουν τους ναούς μας τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος και συνεχίζει:

«Αν κάποιοι από εμάς τους ορθοδόξους -κάτι το οποίο δεν μπορούσε να περάσει καν από το μυαλό μας-έπαιρνε το κοράνι ενός τζαμιού και το πετούσε στο φορτηγό δεν θα γινόταν επανάσταση; Δικαίως! Κι εμάς μας λένε γιατί διαμαρτυρόμαστε; Βεβαίως διαμαρτυρόμαστε. Δεν μπορεί μια ομάδα «φουσκωτών» με μαύρες μπλούζες να επιβάλει τον δικό της νόμο» είπε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται και να προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία.

Καταδίκη της βίας και από την Ομάδα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εν τω μεταξύ και η αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την ανησυχία της και καταδίκασε τις πράξεις βίας εναντίον της Ορθόδοξης κοινότητας στην Πρεμετή, τονίζοντας ότι η παραβίαση του θεσμού της Εκκλησίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για την υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

«Η Αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί με ανησυχία και αγανάκτηση τα γεγονότα, μετά τις πράξεις βίας, όταν υπάλληλοι της υπηρεσίας εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων άσκησαν σωματική και ψυχολογική βία και αγριότητα εναντίον εκπροσώπων του ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή. Η αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί την πολυετή νομική διαμάχη μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των δημοτικών αρχών, που έκλεισε με μια αμφιλεγόμενη απόφαση δικαστηρίου υπέρ του Δήμου της πόλης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται δε ότι, «οι ιερείς χτυπήθηκαν και πολλά αντικείμενα λατρείας απομακρύνθηκαν βίαια και αυτό θυμίζει τις πικρές αναμνήσεις του πολέμου κατά της θρησκείας, την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος. Αυτή η πράξη δεν είναι μόνο μια εκτέλεση ρουτίνας μιας δικαστικής απόφασης, αλλά σαφώς αποδεικνύει ένα πνεύμα θρησκευτικού μίσους κατά της ορθόδοξης κοινότητας».

«Οι ενέργειες αυτές κατά της ορθόδοξης κοινότητας θα πρέπει να σταματήσουν, διότι μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη θρησκευτική αρμονία. Η αλβανική Ομάδα για Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι το πνεύμα της κατανόησης και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας είναι απαραίτητη και ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Νέα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013, 18:27

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης