Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές κινήσεις, τα ραντεβού και οι ζυμώσεις ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει 12 ακόμη βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα, κερδίζοντας πολιτικό χρόνο…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων τα κομματικά επιτελεία ξεκίνησαν εκ νέου τις επαφές για να βολιδοσκοπήσουν τα εναπομείναντα πρόσωπα που ενδεχομένως να συναινούσαν στην υποψηφιότητα Δήμα.

 Έπειτα από την ανάπαυλα των Χριστουγέννων τα κομματικά επιτελεία ξεκίνησαν εκ νέου τις επαφές για να βολιδοσκοπήσουν τα εναπομείναντα πρόσωπα που ενδεχομένως να συναινούσαν στην υποψηφιότητα ΔήμαΤα τηλέφωνα βουλευτών και κομματικών στελεχών έχουν πάει φωτιά όχι μόνο για τα «χρόνια πολλά», αλλά και για ατέρμονες αναλύσεις της πολιτικής κατάστασης, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί, αλλά και παραινέσεις προ του κινδύνου των πρόωρων εκλογών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η επίτευξη του στόχου της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Το Μαξίμου θεωρεί ότι το βάρος της ευθύνης του να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές θα επηρεάσει την άποψη ανεξάρτητων βουλευτών, ενδεχομένως και βουλευτών της αντιπολίτευσης που δεν συμφωνούν με τις επίσημες αποφάσεις των κομμάτων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, διαρροές κάνουν λόγο για νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που θα προχωρήσει σε κίνηση ανάλογης σημασίας με τις δηλώσεις της περασμένης Κυριακής, με τις οποίες κατάφερε -όπως φάνηκε- να μεταπείσει ακόμη οκτώ βουλευτές. Αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν, θεωρείται ανοιχτό το ενδεχόμενο να απευθύνει νέο μήνυμα ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου.

Το τελευταίο χαρτί του παίζει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναμένεται να κάνει δημόσια παρέμβαση, στέλνοντας μήνυμα τόσο στους βουλευτές όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του για την προεδρική εκλογή.

Κυνήγι 12 βουλευτών – Στερεύει η δεξαμενή των ανεξάρτητων

Μετά το σενάριο που διακινήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα περί ψήφου βουλευτών της Χρυσής Αυγής και την πρόωρη διάψευση τόσο από την πλευρά Δήμα όσο και από τον προφυλακισμένο γ.γ. Νίκο Μιχαλολιάκο, οι προσπάθειες εντείνονται προς την πλευρά των «ανεξάρτητων» και των εννέα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.

Βολιδοσκοπούνται κυρίως εκείνοι που δεν συμφωνούν με το έντονο φλερτ Κουβέλη-Τσίπρα και την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση άφησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης, γεγονός που κινητοποίησε τον Τέρενς Κουίκ να διαμηνύσει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «θα δώσει τέλος στη συγκυβέρνηση». Αρκετοί αναμένουν να μεταφραστεί σε ανάλογη ψήφο η ανεξαρτητοποίηση από τη ΔΗΜΑΡ της Νίκης Φούντα, η οποία οδεύει για το… Ποτάμι. Ερμητικά κλειστή βρίσκει η συγκυβέρνηση την πόρτα του Θωμά Ψύρρα της ΔΗΜΑΡ, αν και οι ψίθυροι για επικείμενη ανεξαρτητοποίησή του είχαν φουντώσει.

Ως εκ τούτου, ακόμη και τρεις ή τέσσερις βουλευτές να αλλάξουν στάση, τα κουκιά δεν βγαίνουν και ο στόχος για τους 180 φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος.

Διαβάστε επίσης:

Τέρενς Κουίκ: Τη Δευτέρα οι 12 βουλευτές μας θα δώσουν τέλος στη συγκυβέρνηση

Reuters: Πολύ πιθανό το σενάριο των εκλογών

Δήμας: «Δεν δέχομαι να βγω Πρόεδρος με ψήφους της Χρυσής Αυγής»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης