«Γη και ύδωρ» παραδίδει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους δανειστές, αναιρώντας χωρίς ενδοιασμούς και …αριστερές ηθικές αναστολές τα βαρύγδουπα και κατηγορηματικά -μέχρι χθες- «όχι» στα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ.

Η «σθεναρή αντίσταση» παραδόθηκε στους «εκβιασμούς» και φανέρωσε για μία ακόμη φορά ποιοι πραγματικά αποφασίζουνΤο τέταρτο προληπτικό μνημόνιο σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί έως το 2018 είναι γεγονός. Αξίωση των δανειστών είναι να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να ενεργοποιείται αυτόματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Άμστερνταμ, οι οποίοι αποδέχθηκαν τις επαχθείς θέσεις του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγ Σόιμπλε και κούνησαν το «δάχτυλο» στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κάνοντας σαφές ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την οποία κυνηγά χωρίς αποτέλεσμα εδώ και μήνες η κυβέρνηση, περνά μόνο μέσα από τη νομοθέτηση του τέταρτου μνημονίου.

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτασε στο κτήριο όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Eurogroup με… καράβι:

Μέχρι πριν από λίγες ώρες το Μαξίμου με συνεχείς διαρροές παρουσιαζόταν ανένδοτο στο να αποδεχθεί μέτρα που «ενδέχεται να εφαρμοστούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνήθεις λεονταρισμοί στo πλαίσιo ενός πλέον επικίνδυνα προβλέψιμου επικοινωνιακού παιχνιδιού και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά δεδομένα. Η «σθεναρή αντίσταση» παραδόθηκε στους «εκβιασμούς» κατά το χαρακτηρισμό που αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας και φανέρωσε για μία ακόμη φορά ποιοι πραγματικά αποφασίζουν.

Το Μαξίμου πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν «πέταξε ακόμη λευκή πετσέτα», ότι τίθενται όροι και προϋποθέσεις, ότι «δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα» και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο λογαριασμός πάντως διαμορφώνεται ως εξής: Πακέτο μέτρων 5,4 δισ. ευρώ που προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή, συν προληπτικό πακέτο 3,6 δισ. Σύνολο 9 δισ. ευρώ που θα κληθούν να ψηφίσουν οι… συνήθεις ύποπτοι…

Το πολιτικό κόστος συνεπώς είναι δεδομένο. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του κυβερνητικού σχηματισμού, δεν αρκούνται πλέον στο να το ψιθυρίζουν. Το λένε καθαρά. Και το ζητούμενο είναι πώς σκοπεύει ο Αλέξης Τσίπρας να βγει αλώβητος από τον δραματικό φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει η οικονομία και πώς θα αντιμετωπίσει την οργή των πολιτών που πλέον δουλεύουν -όσοι δουλεύουν- μόνο για να πληρώνουν το Κράτος.

Η προσφυγή στις κάλπες εκτιμάται ότι βρίσκεται ante portas…Φαίνεται να είναι το μόνο «διαπραγματευτικό» χαρτί του Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά και στο εξωτερικό.

Το Μαξίμου θα πρέπει να τιθασεύσει τους 153 που στηρίζουν την κυβέρνηση και να βρει τρόπο να φιμώσει τους «53+» οι οποίοι έχουν αρχίσει και σηκώνουν σκληρούς «αντιπολιτευτικούς» τόνους σημαδεύοντας την αριστερή κυβέρνησης.

Όπως έχει γράψει η Ζούγκλα, το Μαξίμου θα καταφύγει στο γνωστό εκβιαστικό δίλημμα: Συμφωνία ή σύγκρουση και προσφυγή στις κάλπες ή ακόμη και δημοψήφισμα όσο και αν αυτό ακούγεται περιπαικτικό μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα φαίνεται να μπαίνει σε πολιτική αστάθεια και προμηνύονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Μουδιασμένοι από τη νέα υπαναχώρηση της κυβέρνησης, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σιωπούν προς το παρόν, περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν άμεσα, με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Άμστερνταμ, σε έκτακτη σύσκεψη που αναμένεται να γίνει στο Μαξίμου…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης