Έλληνες εφοπλιστές «βλέπει» ο βρετανικός «Guardian» πίσω από τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, η οποία επεκτείνεται διεθνώς με στόχο τον πυρήνα των επτά εκατ. Ελλήνων της διασποράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα παρακολουθεί τα νεοναζιστικά εγχειρήματα της Χρυσής Αυγής με το άνοιγμα γραφείων στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις όπου υφίσταται το ελληνικό στοιχείο. Ο «Guardian» εξηγεί πως η Χρυσή Αυγή διαθέτει διασυνδέσεις με οργανώσεις νεοναζιστών και ακροδεξιούς κύκλους συμφερόντων στη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Βρετανία και βεβαίως στη Γερμανία, ενώ αναφέρει πως η ελληνική νεοναζιστική οργάνωση οραματίζεται την οικοδόμηση ενός διεθνούς δικτύου όπου θα διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο.

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει την έντονη φημολογία πως η Χρυσή Αυγή στηρίζεται οικονομικά από ισχυρούς πλοιοκτήτες στο εγχείρημά της να ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο «Guardian», η εμφάνιση των Ελλήνων νεοναζιστών στον Καναδά ή στη Νέα Υόρκη αλλά και στη Μελβούρνη προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς, στους οποίους -ως μετανάστες- φαίνεται εξαιρετικά απεχθής η ιδεολογία και η φιλοσοφία των Ελλήνων νεοναζιστών που εκφράζεται μέσω του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των φυλετικών διακρίσεων.

Στο άρθρο καταγράφονται αντιδράσεις μελών της οργανωμένης ελληνικής διασποράς αλλά και της Εκκλησίας. Επισημαίνεται πως στο παρελθόν ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, εξαιρετικά αμφιλεγόμενος ως προς τις πολιτικές του επιλογές, τόλμησε να διαδηλώσει στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Επιφανή στελέχη του ελληνοαμερικανικού λόμπι υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η ιστορία της ελληνικής διασποράς στις ΗΠΑ διαθέτει ρίζες στους αγώνες κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, ενώ αντίστοιχα επιχειρήματα εκφράζουν και ηγετικά στελέχη της ελληνικής διασποράς στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο Μαρκ Μαζάουερ, Βρετανός ιστορικός, με έντονη συγγραφική δραστηριότητα επί ελληνικών θεμάτων, παραλληλίζει τα όσα συμβαίνουν με τη Χρυσή Αυγή με την περίοδο της Βαϊμάρης στη Γερμανία του Μεσοπολέμου και προειδοποιεί ότι δεν πρέπει «να υποτιμάται η απειλή που εκφράζεται από ένα κόμμα που ως κεντρική πρακτική του έχει την τόσο ενοχλητική βία και που, δυστυχώς, το ελληνικό κράτος δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί».

Διαβάστε επίσης: «Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή της Ελλάδας φιλοδοξεί να επεκταθεί παγκοσμίως», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, 10:32

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης