Xειραψία Αλέξη Τσίπρα – Αντώνη Σαμαρά, σημειολογία της γραβάτας, το Skoda του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ένα… τροχαίο ήταν ορισμένα από τα παραλειπόμενα που ξεχώρισαν στην τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την είσοδό του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έσπευσε να χαιρετήσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αν και άπλωσε το χέρι του για τη χειραψία δεν σηκώθηκε από τη θέση του. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τη δυσφορία στελεχών της Κουμουνδούρου, τα οποία συνέδεσαν τη συμπεριφορά αυτή με τη στάση που υιοθέτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας την ημέρα της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε δώσει το παρών, προκαλώντας την οργή της Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χωρίς γραβάτα, όπως και η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Την ίδια ενδυματολογική επιλογή υιοθέτησαν και αρκετοί βουλευτές του Ποταμιού, όχι όμως και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος φρόντισε να… ξεγελάσει προσωρινά τους δημοσιογράφους. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πέρασε το κατώφλι της Βουλής άνευ γραβάτας. Ωστόσο, στη συνέχεια μια μπλε γραβάτα πλαισίωνε αρμονικά το σκουρόχρωμο κουστούμι του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας.

Από τους νέους υπουργούς γραβάτα φόρεσαν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Σταύρος Κοντονής, Γιάννης Πανούσης, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Νικολούδης, Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Μάρδας. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι μόνοι που εμφανίστηκαν με γραβάτα ήταν οι Γιάννης Αμανατίδης και Νάσος Αθανασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γραβάτα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά όχι και για τον Παναγιώτη Σκουρλέτη

Άνευ γραβάτας ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πριν και μετά

Τα βλέμματα πάνω τους συγκέντρωσαν μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Ραχήλ Μακρή. Οι ενδυματολογικές τους επιλογές προκάλεσαν ποικίλα σχόλια.

Την ίδια στιγμή η άφιξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή συζητήθηκε αρκετά, με έμφαση να δίνεται στο αυτοκίνητο, μάρκας Skoda, χρώματος ασημί, που επέλεξε για τη μετακίνησή του.

Παρελθόν η θωρακισμένη BMW. Με Skoda, χρώματος ασημί, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος

Μια από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ήταν να βάλει πωλητήριο σε πολυτελή υπουργικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένης και της λεγόμενης «μνημονιακής Μπε Εμ Βε», αξίας 750.000 ευρώ, με την οποία κυκλοφορούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η τελετή ορκωμοσίας

Το τελετουργικό ξεκίνησε με την ανάγνωση του προεδρικού διατάγματος από τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη, στο οποίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο λόγος που οδήγησε στη διάλυση της προηγούμενης Βουλής (μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας). Παράλληλα, διάβασε τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων, που έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες, γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.

Ευτράπελα και… τρεις όρκους περιελάμβανε η τελετή ορκωμοσίας της νέας ΒουλήςΑκολούθησε δοξολογία από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο οποίος ευχήθηκε σύνεση και πνεύμα αφοσίωσης στους νέους βουλευτές. Αρκετοί από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο. Πολιτικό όρκο έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ, ενώ χωριστα ορκίστηκαν όσοι βουλευτές έχουν ασπαστεί το Ισλάμ. Ειδικότερα, ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ορκίστηκε στο Κοράνι, ενώ οι άλλοι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ επέλεξαν να δώσουν πολιτικό όρκο. Παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας ήταν και οι έξι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι πήραν τη σχετική άδεια από την εισαγγελία.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως «εμπιστευόμαστε τον πρόεδρό μας στις διαπραγματεύσεις». Σε ερώτηση για την κίνηση της ΕΚΤ να βάλει στον… πάγο τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «οι δανειστές θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι ο λαός είναι κυρίαρχος και ότι πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά την κυβέρνησή μας».

Για αλλαγή πολιτικής στο φλέγον ζήτημα της διαπραγμάτευσης έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε πως οι δανειστές είχαν συνηθίσει «να χτυπούν με εφημερίδες στο κεφάλι κυβέρνηση και υπουργούς» και τώρα πλέον που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, υπάρχουν αντιδράσεις.

Για… τσίρκο έκανε λόγο ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους έξι προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Τα έδρανα στη νέα Βουλή

Για πρώτη φορά στην ιστορία της παράταξης το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) έφυγε από τα πρώτα έδρανα και μετακόμισε στα… ορεινά της Ολομέλειας. Αριστέρα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μπήκε το Ποτάμι, ενώ στο κέντρο τοποθετήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η Χρυσή Αυγή πήρε τα έδρανα πάνω δεξιά της αίθουσας.

Στις μπροστινές πτέρυγες, τα έδρανα από τα δεξιά προς τα αριστερά κατέλαβε η Νέα Δημοκρατία, ενώ τις δύο επόμενες, δηλαδή στο κέντρο και τα αριστερά κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΚΚΕ δόθηκε η τελευταία αριστερή πτέρυγα.

Το τροχαίο στο προαύλιο της Βουλής

Στα αξιοσημείωτα της τελετής ήταν το τροχαίο ατύχημα με όχημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο προαύλιο της Βουλής και η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να εισέλθει στο κτήριο από την πλαϊνή είσοδο.

Η άφιξη Σαμαρά

Βουλευτές προσέρχονται στο κτήριο της Βουλής

Η πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε σε δηλώσεις της έξω από το Κοινοβούλιο πως οι βουλευτές πρέπει να λειτουργούν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αποφεύγοντας την υιοθέτηση πρακτικών του παρελθόντος, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση «η χώρα θα μείνει στο παρελθόν».

«Σήμερα η προσοχή μας είναι στραμμένη στη Βουλή» ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Φωτογραφίες μέσα από την αίθουσα συνεδριάσεων
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Θερμή χειραψία και χαμόγελα μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας

Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Σκεπτικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Πηγαδάκι» Σακελλαρίδη - Σταθάκη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Τετ α τετ Σταθάκη - Μπακογιάννη

Ο Κ. Ζουράρης ασπάζεται την Ντόρα Μπακογιάννη

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή

Έντονη κινητικότητα στο ΚΚΕ: Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέκα Παπαρήγα και Λιάνα Κανέλλη

Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης

Με το βλέμμα στο... μέλλον ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας

Τροχαίο στη Βουλή με αυτοκίνητο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Όπως σε κάθε τελετή ορκωμοσίας έτσι και στη σημερινή δεν έλειψαν τα ευτράπελα. Ειδικότερα, σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα στον προαύλιο χώρο της Βουλής με εμπλοκή αυτοκινήτου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ο οδηγός του οχήματος φαίνεται πως έδειξε μεγαλύτερο ζήλο από τον προβλεπόμενο και στην προσπάθειά του να μην υπάρξει κάποια καθυστέρηση στη διαδικασία, δεν πρόσεξε μαρμάρινο στύλο και έπεσε πάνω του. Αποτέλεσμα… ο προφυλακτήρας του οχήματος υπέστη υλικές ζημιές.

Φωτογραφίες με την άφιξη των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής
Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος

Ο Χρήστος Παππάς

Στο κέντρο ο Γιώργος Γερμενής

Στο βάθος ο Ηλίας Κασιδιάρης

Τα επόμενα βήματα

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τη στήριξή τους σε αυτήν την υποψηφιότητα αναμένεται να δώσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ύστερα από απόφαση της ΚΟ) και το Ποτάμι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου (αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς) μέσω τεσσάρων διαδοχικών ψηφοφοριών. Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα εκδοθούν δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πέντε ημέρες.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης