«Εκφράσαμε αμέσως την ανησυχία μας στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Οι εξηγήσεις που δίνουν οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι πειστικές» ανέφερε, σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κ. Σοφιανός σημείωσε ότι είναι γεγονός «άξιο προβληματισμού η παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή» προσθέτοντας «δεν ξέρω (αν) έχει πάρει ρόλο μεσάζοντα από την κυβέρνηση ή οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν επί παντός επιστητού σε όσα γίνονται στη χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα επεισόδιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο ότι τέτοιες “παραβιάσεις” στα σύνορα είναι συνηθισμένα φαινόμενα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι αυτό το επεισόδιο εμπλέκεται σε μία περίοδο που η τουρκική άρχουσα τάξη κλιμακώνει την προκλήτικότητά της απέναντι στη χώρα μας και στα κυριαρχικά της δικαιώματα είνα ένας παράγοντας επιπλέον ανησυχίας». «Από αυτήν τη πλευρά, νομίζω, ότι πρέπει να απαιτήσουμε την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών και να μείνουμε εκεί» επισήμανε.

Ως προς τις απειλές και τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σοφιανός υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι αμφισβητούνται τα δικαιιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ είναι δεδομένο, άσχετα αν αυτό έγινε στο οικόπεδο των Ιταλών και δεν έγινε στων Γάλλων ή των Αμερικάνων. Αυτή η εξέλιξη αξιοποιείται σαν πίεση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του γνωστού αναπαλαιωμένου Σχεδίου Ανάν που οδηγεί κυριολεκτικά σε διχοτόμηση της κυπριακής δημοκρατίας».

«Από εκεί και πέρα εμείς θα επιμείνουμε ότι αυτό το συνηθισμένο επεισόδιο, το διασυνοριακό, δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε καμία περίπτωση με την κλιμάκωση αυτής της προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και τη στάση των συμμάχων της Ελλάδας» υποστήριξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τον τρόπο εξόδου στις αγορές, ο κ. Σοφιανός παρατήρησε: «Ας κρατήσουμε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι το δ’ μνημόνιο, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπει σε ισχύ όταν τελειώσει το γ’ μνημόνιο που ψήφισαν μαζί, το αναγνωρίζει και στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους θα το υλοποιήσει».

«Να κρατήσουμε, επίσης, την κυνική δήλωση του πρωθυπουργού “ξεχάστε το παρελθόν, ξεχάστε αυτά που είχατε, ξεχάστε αυτά που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων, δεν γυρίζουμε στο παρελθόν” και φυσικα να θυμίσουμε ότι τα ματωμένα πλεονάσματα θα τραβήξουν ως το 2023 με προοπτική το 2060» ανέφερε ο κ. Σοφιανός, προσθέτοντας: «Η επιτροπεία είναι δεδομένη, κανείς δεν την αμφισβητεί και στα πλαίσια του μεταμνημόνιου και στα πλαίσια του μηχανισμού εποπτείας της ΕΕ που είναι σε ισχύ και φυσικά αυτή η εποπτεία θα συνοδευτεί και από ένα κείμενο δεσμεύσεων».

«Εδώ η κυβέρνηση λέει θα είναι δικές μας δεσμεύσεις, δηλαδή μέτρα με πατέντα της ελληνικής κυβέρνησης ή μέτρα με πατέντα στα πλαίσια της συμφωνίας με τους εταίρους. Να κρατήσουμε ότι είναι μπροστά μας η δ’ αξιολόγηση με βαρύτατη ατζέντα, ιδιωτικοποιήσεις, κοινωνικά επιδόματα, κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, να κρατήσουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα, στο οποίο ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει με αιχμή τους πλειστηριασμούς, τις συλλογικές συμβάσεις, όλα αυτά που πιέζουν τη δύσκολη καθημερινότητά του» κατέληξε ο κ. Σοφιανός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης