Με μία ανατροπή στην κορυφή αλλά και στη μέση της κλίμακας για την πρόθεση ψήφου, έληξε και η τρίτη κατά σειρά ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία της παρούσης προεκλογικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νέα Δημοκρατία κεφαλαιοποιώντας, όπως δείχνουν τα πράγματα, την επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και των βασικών στελεχών του ΛΑΟΣ, καταφέρνει να υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Η εικόνα αυτή είναι ασφαλώς στιγμιαία. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ανέρχεται μόλις σε μισή ποσοστιαία μονάδα. Όλα είναι ρευστά και η ανατροπή της κατάταξης στην κορυφή θα διατηρήσει την αγωνία έως και την τελευταία στιγμή.

Η μέτρηση άρχισε την Τρίτη 29 Μαΐου και έληξε την Παρασκευή 31 Μαΐου το μεσημέρι. Διεξήχθη σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά το δείγμα της Βάσης Δεδομένων της ηλεκτρονικής εφημερίδας που αποτελείται από 8.000 άτομα. Σε αυτήν την μέτρηση ψήφισαν 885 άτομα. Το δεύτερο σκέλος, η επεξεργασία του οποίου ακολουθεί αμέσως μετά την επεξεργασία του πρώτου σκέλους, αφορά τους χρήστες του διαδικτύου άνω των 18 ετών, οι οποίοι αυθόρμητα συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Τα δύο δείγματα σταθμίστηκαν με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Στο γράφημα που ακολουθεί το 82% των ερωτηθέντων ζητούν από τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν αφού όπως καθίσταται σαφές από τις μέχρι τώρα μετρήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία ενός κόμματος. Η απαίτηση των πολιτών είναι ξεκάθαρη. Μόνον το 16% επιλέγει και τρίτη κατά σειρά προσφυγή στις κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι και γιατί ψήφισαν Χρυσή Αυγή

Στον επόμενο πίνακα οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία κλήθηκαν να εξηγήσουν τους λόγους που τους ώθησαν να επιλέξουν την Χρυσή Αυγή στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Το 47,7% το έπραξαν λόγω της ολιγωρίας και αδυναμίας του κράτους στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των προβλημάτων στη Δημόσια Ασφάλεια.

Το 25,5% επέλεξαν την Χρυσή Αυγή για να καταθέσουν ψήφο διαμαρτυρίας.

Το 13,6% % για λόγους ανασφάλειας γενικά, ποσοστό που προστιθέμενο στην πρώτη κατηγορία ανεβάζει το ποσοστό κοινωνικής ανασφάλειας στα ύψη.

Μόνον το 1,8% των ερωτηθέντων ψήφισε Χρυσή Αυγή διότι ταυτίζεται με τις ιδέες και το περιεχόμενο του προγράμματος του κόμματος αυτού.

Τέλος το 10,9% επέλεξε Χρυσή Αυγή λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος και μόνον.



Παράσταση Νίκης

Σε αυτήν την μέτρηση η πλειοψηφία των ερωτηθέντων καταλήγουν με ένα ποσοστό της τάξης του 50%, οι μισοί δηλαδή πως πρώτο κόμμα στις επαναληπτικές εκλογές θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Το 35,3% θεωρεί πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Η διαφορά των 15 περίπου ποσοστιαίων μονάδων είναι σημαντική και έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες μετρήσεις από την zougla.gr,επισημαίνοντας μία στιγμιαία έστω μετατόπιση.

Καταλληλότερος κυβερνήτης

Ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει πόντους σε αυτήν την μέτρηση και έρχεται πρώτος στην αξιολόγηση των ερωτηθέντων ως προς την καταλληλότητα διακυβέρνησης της χώρας. Έπεται στην δεύτερη θέση ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Αλέκα Παπαρήγα με τον Πάνο Καμμένο να περνά στην 5η θέση της αξιολόγησης. Η επιλογή «Κανένας» με 17,5% εξακολουθεί να κινείται σε υψηλό ποσοστό.



Πρόθεση Ψήφου

Οι συμμετέχοντες στην μέτρηση αυτή τοποθετούν την Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση, με μικρή ωστόσο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντύπωση προκαλεί η ενίσχυση των ποσοστών του ΚΚΕ. Στην επόμενη Βουλή κατά την μέτρηση αυτή θα συμμετέχουν 8 κόμματα. Συμπιέζονται η Χρυσή Αυγή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ ενώ στην Βουλή εισέρχεται ο συνδυασμός Δράση – Δημιουργία Ξανά.



Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις Ψηφοφόρων

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει την μεγαλύτερη συσπείρωση από τα πρώτα τρία κόμμα με ένα ποσοστό της τάξης του 93,8% και με μικρές διαρροές προς όμορους χώρους.

Χαμηλότερες συσπειρώσεις δείχνουν να πετυχαίνουν περίπου δύο εβδομάδες  πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στοιχείο που τους αφήνει περιθώρια να αυξήσουν θεωρητικά πάντα την εκλογική επιρροή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ένα ισχυρό ποσοστό ψηφοφόρων του να διαρρέει προς το ΚΚΕ, μία ροή η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά και είναι αξιοσημείωτη.

Στο ΠΑΣΟΚ παρατηρείται ισχυρή διαρροή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερες προς την ΝΔ και το ΚΚΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης