Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες μετά την επίσημη επίσκεψη της Μέρκελ στην πρωτεύουσα, κατέφθασε στη χώρα μας το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από την ελίτ της τουρκικής διπλωματίας.

Ωστόσο, αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν το δώρο του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στον Τούρκο ΥΠΕΞ και αυτά που επακολούθησαν…

Το «καραβάκι» και το «ελεύθερο Αιγαίο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης του έδωσε ένα καράβι μινιατούρα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ανέφερε: «Να σας δώσω ένα καράβι που μπορεί να κινείται ελεύθερο στο Αιγαίο». Ο κ. Νταβούτογλου ανταπάντησε: «Ευχαριστώ για το δώρο με το συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας και να είναι πάντοτε ελεύθερο», σύμφωνα με τον μεταφραστή.

Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστήριξαν εξαρχής ότι ο κ. Νταβούτογλου στην πραγματικότητα έκανε λόγο για «θάλασσα φιλίας και ελεύθερης συνεργασίας στο Αιγαίο» και ότι ο μεταφραστής απέδωσε ελεύθερα τις δηλώσεις του.

Στη συνέχεια, δόθηκαν επίσημες διευκρινίσεις μετά το θέμα που δημιουργήθηκε από την απόδοση των δηλώσεων Νταβούτογλου κατά τη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον πρόεδρο της Βουλής. «Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο, ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας, να είναι πάντοτε ελεύθερο», ήταν η αρχική μετάφρασή της, ωστόσο λίγο αργότερα από το γραφείο του προέδρου της Βουλής δόθηκε η ακριβής δήλωση του κ. Νταβούτογλου: «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία».

Ακούστε τον κ. Μεϊμαράκη:


Ύστερα από όσα φέρεται να αποδόθηκαν στον κ. Νταβούτογλου, δόθηκε στο ΥΠΕΞ και η ηχογραφημένη συνομιλία των κ.κ. Νταβούτογλου και Μεϊμαράκη, προκειμένου να γίνει ακριβής μετάφραση, οπότε και διευκρινίστηκε το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης είχε θέσει ως προϋπόθεση για την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών την άρση κάποιων εμποδίων όπως το casus belli που έχει κηρύξει η Τουρκία έναντι της Ελλάδος σε περίπτωση που εκείνη προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, δικαίωμα που απορρέει από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Κατά τη γνώμη μου απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις μεταξύ των κοινοβουλίων», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών.

Τι συζήτησαν Σαμαράς- Νταβούτογλου

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Νταβούτογλου περιλαμβάνονται «καυτά» θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η επερχόμενη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός τού έθεσε το ζήτημα του κύματος Σύρων μεταναστών μέσω Τουρκίας. Στις συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά που διεξήχθησαν το πρωί σε καλό κλίμα, ο Τούρκος υπουργός τού ανέφερε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του λόγω της συριακής κρίσης.

Το πρόγραμμα των συνομιλιών του κ. Νταβούτογλου ξεκίνησε με τη συνάντηση που είχε στις 10.00 το πρωί με τον κ. Σαμαρά, η οποία διήρκεσε 55 λεπτά. Ο Τούρκος υπουργός μετέφερε επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό τους χαιρετισμούς του Τ. Ερντογάν αλλά και τις ευχές του για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης.

Θερμή υποδοχή στο Υπουργείο Εξωτερικών


(Συζήτηση με φόντο τον πίνακα του Β. Χατζή με τη ναυμαχία της Έλλης)

Η προετοιμασία της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα διεξαχθεί στη γειτονική χώρα το 2013, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Στις διμερείς συνομιλίες έγινε μια ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα και της πορείας των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.. Συζητήθηκαν επίσης τόσο η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό όσο και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας και η σχετική εμπλοκή της Τουρκίας.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν και τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, δεδομένου ότι μεγάλος όγκος μεταναστών εισέρχεται στη χώρα μας από την Τουρκία και ότι το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί, λόγω των νέων μεταναστευτικών ρευμάτων από τη Συρία.

Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο ιδρύθηκε το 2010, συμμετέχουν 10 Τούρκοι και οκτώ Έλληνες υπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο κ. Νταβούτογλου θα μεταβεί σε γνωστό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου για γεύμα εργασίας με Τούρκους διπλωμάτες και επιχειρηματίες.

Tι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη

Σε ένα μονόστηλο κάτω από την είδηση για «το πάγωμα ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης» προβάλλει η ιστοσελίδα της «Hürriyet» την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, ο τουρκικός Τύπος απαντά στην απουσία αναφοράς σήμερα στα δικά μας πρωινάδικα, που ουδεμία σημασία έδειξαν στην άφιξη του Τούρκου υπουργού.

Η «Hürriyet» αναφέρει πως «βασικός σκοπός της επίσκεψης» είναι να προετοιμαστεί η δεύτερη σύνοδος υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

Ο Tούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Kερίμ Ουράς, δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα διαμορφώσουν τα ντοκουμέντα που θα υπογραφούν στη σύνοδο που θα γίνει στην Άγκυρα, υπό την αιγίδα των πρωθυπουργών Ταγίπ Ερντογάν και Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Ουράς είπε ακόμη ότι το τρέχον πρόγραμμα Τουρκίας – Ελλάδας να μειωθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας για Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται ελληνικά νησιά, όπως έδειξε το καλοκαίρι, είχε θετικά αποτελέσματα.

Σε ανταπόκριση του Agence France-Presse από την Αθήνα, σε νεότερη ανάρτησή της, η «Hürriyet» αναφέρθηκε στο ότι ο Νταβούτογλου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και στη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στις συνομιλίες που θα έχει ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα είναι το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, o Nταβούτογλου είχε χωριστές συναντήσεις το πρωί με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον πρόεδρο της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συναντήσεων, οι Σαμαράς και Νταβούτογλου συζήτησαν το πλέγμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων καθώς και τις εξελίξεις που σημειώνονται με τη Συρία, ενώ ο πρωθυπουργός τού έθεσε και το πρόβλημα του κύματος των μεταναστών μέσω Τουρκίας.

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έχουν εκφράσει την ετοιμότητα για συνεργασία, ώστε να μετατραπεί το Αιγαίο «σε θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Β. Μεϊμαράκης, «η Ελλάδα έχει πεισθεί ότι ο αμοιβαίος διάλογος θα μπορούσε να επιλύσει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες». Ο Νταβούτογλου κατόπιν συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Δ. Αβραμόπουλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης