Πολιτική  έκταση έχει πάρει το θέμα με τον καρκινογόνο αμίαντο ο οποίος εντοπίζεται σε μεγάλη ποσότητα στην φημισμένη παραλία του Δρεπάνου Αχαΐας. Μετά τις τελευταίες μετρήσεις όπου και δημοσίευσε το ΠΑΚΟΕ, φορείς της περιοχής, σύλλογοι, πολίτες αλλά και βουλευτές, ζητούν άμεση ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει για την υγεία τους. 

Το θέμα ήρθε και στη Βουλή. Ακολουθούν οι ερωτήσεις των βουλευτών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρέμβαση Παπαθεοδώρου για “Αμιαντίτ”

Δημοσιεύματα του τύπου, αλλά και συγκεκριμένες αναφορές φορέων (Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ – Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) αποκαλύπτουν δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού Αναπληρωτή Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου για την δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων τοξικών και ραδιενεργών βιομηχανικών αποβλήτων στην Πάτρα.
Υπενθυμίζουμε ότι το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της εταιρείας «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο αποτελεί ήδη εδώ και χρόνια υγειονομική βόμβα για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, η οποία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αμίαντο και δευτερευόντως άλλα επικίνδυνα υλικά που λόγω της τοξικότητάς τους δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν σε ΧΥΤΕΑ, αλλά μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ταφής στο εξωτερικό. Με τις δηλώσεις του κ. Φάμελλου, αντί για το απαιτούμενο σχέδιο εξυγίανσης της συγκεκριμένης περιοχής για τον καθαρισμό και την αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αποκαλύπτονται οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την δημιουργία ΧΥΤΕΑ, χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνιση.Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ουδέποτε έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση. Αυτό επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η Κυβέρνηση κινείται και στο συγκεκριμένο θέμα εν κρύπτω, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής της στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες της Αχαΐας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η δημιουργία ΧΥΤΕΑ στην Αχαΐα όπως δήλωσε ο κ. Υπουργός Αναπληρωτής; Για ποιο λόγο δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς τις αρμόδιες αρχές για τις προθέσεις του Υπουργείου;
2. Υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της εταιρείας «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο που αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Κατσανιώτης: «Η κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι με τον αμίαντο, σε βάρος των πολιτών»

«Ανικανότητα, άγνοια ή απλή… διγλωσσία; Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει κρυφτούλι με τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, τον αμίαντο και την υγεία χιλιάδων πολιτών. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Φάμελλος, οφείλει άμεσα να τοποθετηθεί ευθέως και να ξεκαθαρίσει τη θέση και τις προθέσεις του».
Αυτά επισημαίνουν, σε κοινή τους δήλωση, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Βλάσης, που με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη χωροθέτηση ΧΥΤΕΑ στην Πελοπόννησο, σε συνάρτηση με το παλαιό εργοστάσιο της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ» στο Δρέπανο Αχαΐας, κατέθεσαν ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σ. Φάμελλο.
Στην ερώτηση (η οποία έρχεται ως συνέχεια άλλης ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Κατσανιώτης και ακόμα δεν έχει απαντηθεί) αναφέρεται πως σύμφωνα με μετρήσεις που φέρεται να έκανε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) στη θαλάσσια περιοχή του Δρεπάνου, (εκεί όπου βρίσκεται το παλαιό εργοστάσιο της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ») ανιχνεύθηκε σε δείγματα θαλασσινού νερού υπερβολική συγκέντρωση ινών αμιάντου, κάτι που έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αυτές έρχονται στον απόηχο δηλώσεων που φέρεται να έκανε ο κ. Φάμελλος στη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με τις οποίες, το υπουργείο σχεδιάζει την χωροθέτηση ΧΥΤΕΑ στο οικόπεδο του παλιού εργοστασίου στην Πάτρα. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον κ. Φάμελλο σε επικοινωνία που είχε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα, στον οποίο τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στο Δρέπανο ή όπου αλλού στην Αχαΐα.
Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα «νεφέλωμα» στις κοινωνίες της Αχαΐας και της Αρκαδίας, οι οποίες εν τέλει αγνοούν τις πραγματικές θέσεις και απόψεις του υπουργείου επί του θέματος.
Για τον λόγο αυτό, οι κ.κ. Κατσανιώτης και Βλάσης ζητούν από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει τα εξής:
* Υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στον χώρο των πρώην εγκαταστάσεων του εργοστασίου της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ» στο Δρέπανο Αχαΐας ή/και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας;
* Υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας ή/και της Αρκαδίας πρόθεση χωροθέτησης ΧΥΤΕΑ;
* Ποιοι τέτοιοι χώροι υφίστανται στην Ελλάδα, σήμερα, νομίμως χωροθετημένοι και αδειοδοτημένοι;
* Ο κ. Φάμελλος, πού έλεγε αλήθεια; Στο ακροατήριό του στη Μεγαλόπολη, που δήλωνε ότι, ο σχεδιασμός είναι η δημιουργία ΧΥΤΕΑ στην Πάτρα, ή στον κ. Κατσιφάρα, που δήλωνε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στο Δρέπανο Αχαΐας;

Διαβάστε επίσης: Καρκινογόνος αμίαντος για τους λουόμενους στην παραλία Δρεπάνου Αχαΐας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης