Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την τροπολογία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βγήκαν από τα ρούχα τους μέχρι και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης με τη ρύθμιση που έφερε τελικά το Υπουργείο Οικονομικών και με την οποία εξαιρεί τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τις 100 δόσεις.

Η νέα ρύθμιση ήρθε με μια εκπρόθεσμη τροπολογία το μεσημέρι της Πέμπτης και φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του ανθρώπου που μέχρι χθες υποστήριζε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό του «παιδί» αλλά του Γιάννη Στουρνάρα και μάλιστα μπήκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου συμπεριελήφθησαν και άλλες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής (κόκκινα δάνεια, αναδρομικά ενστόλων, δικαστών).

O πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη ρύθμισηΤο πρώτο θερμό επεισόδιο ξέσπασε, με την Ντόρα Μπακογιάννη να έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Θόδωρο Καράογλου πρώτα να συζητηθεί η τροπολογία στη Βουλή και μετά να κατατεθεί προς ψήφιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις εκπρόθεσμες τροπολογίες ή θα υιοθετήσουμε άλλες μεθόδους ή άλλη στάση» είπε οργισμένος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος σχολίασε παράλληλα ότι «παραβιάζεται βάναυσα το Κοινοβούλιο».

Νωρίτερα, πάντως, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη ρύθμιση.

«Η απαξίωση της Βουλής επιτρέπει το θράσος στους δανειστές να ζητάνε να αλλάξουμε με άλλο νόμο αυτά που ψηφίσαμε πριν από λίγες ημέρες. Αυτό δεν θα γίνει από τον ομιλούντα» σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης.

Τίθεται, σαφώς, μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση λόγω της άτακτης υποχώρησης του ΥπουργείουΗ νομοτεχνική βελτίωση προβλέπει την εξαίρεση των βεβαιωμένων αλλά μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων Οικονομικών και της ανατροπής της αρχικής ρύθμισης κατόπιν έντονων πιέσεων της τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας -που παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν αυτογκόλ, καθώς το οικονομικό επιτελείο άνοιξε από το πουθενά θέμα με τις άληκτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος- σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος της διαδικασίας υπαγωγής στο καθεστώς των 100 δόσεων για τις δύο αυτές επιβαρύνσεις.

Η νομοτεχνική βελτίωση προβλέπει την εξαίρεση των βεβαιωμένων αλλά μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 σχετικά με την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014 εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015.

Η τροπολογία συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που επισημαίνει ότι «από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη ή απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού».

Απαγορευτική η ένταξη στη ρύθμιση για χιλιάδες φορολογουμένους

Η τροπολογία με την οποία εξαιρούνται οι βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος δημιουργεί πρόβλημα στους φορολογουμένους οι οποίοι δεν είχαν και δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την πορεία των δόσεων και για αυτόν τον λόγο δεν κατάφεραν να τις αποπληρώσουν.

Όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αυτόν καθαυτόν, πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο χαράτσι που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία η οποία δεν αποδίδει έσοδα στους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα αυτοί να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η εξαίρεση από τη ρύθμιση των 100 δόσεων σημαίνει ότι μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (έληξε τέλη Σεπτεμβρίου) θα μπορεί να υπαχθεί στο νέο καθεστώς, καθώς και οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Οι υπόλοιπες πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως και τον Φεβρουάριο καθώς και η τρίτη του φόρου εισοδήματος δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και άρα θα πρέπει να πληρωθούν έγκαιρα από τους φορολογουμένους για να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες. Στην περίπτωση αυτή (εάν λήξουν χωρίς να καταβληθούν), οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη «φόρμουλα» των 12 μηνιαίων δόσεων -θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι- με ελάχιστη μηναία δόση τα 15 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη φασαρία στην Ολομέλεια, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014, 14:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης