Συνεχίζεται ο μαραθώνιος επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι αν και τον υποδέχονται με χαμόγελα, γνωρίζουν ότι ο τερματικός σταθμός του Βερολίνου δεν θα είναι τόσο φιλόξενος για την ελληνική κυβέρνηση και τις προτάσεις της. Μετά τη συνάντηση του με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες ακολούθησε το ραντεβού του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η συζήτηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 15.30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική δεν είναι πλέον ανεκτή»Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση, την ανάγκη σεβασμού της ψήφου του ελληνικού λαού, «που σήμανε ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική δεν είναι πλέον ανεκτή», αλλά και των ευρωπαϊκών κανόνων και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί

«Η Ελλάδα κάθε φορά επισημαίνει το γεγονός ότι είναι δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική και εκφράζει τη θέληση της να μείνει στην Ευρωζώνη. Πρέπει να υπάρξει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων και Ευρωπαίων εταίρων. (…) Ο διάλογος αυτός πρέπει να ενισχυθεί, να είναι διαφανής» υπογράμμισε ενώ μίλησε για νέο χρηματο-οικονομικό πλαίσιο και πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ένα κοινό νόμισμα, άρα πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλους ώστε το νόμισμα να είναι εγγυητής της σταθερότητας.

Επίσης, πρόσθεσε, πρέπει να τονίσουμε την έννοια του σεβασμού πρώτον της ψήφου του ελληνικού λαού που εκφράστηκε πρόσφατα, αλλά και του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων, αλλά και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. 

Ο κ. Ολάντ σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, μέσω του Πρωθυπουργού της κάθε φορά επισημαίνει ότι είναι δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική, επισημαίνει την πρόθεσή της να μείνει στην Ευρώζωνη γιατί εκεί ανήκει.

«Συνεπώς ο διάλογος πρέπει να υπάρξει, σαφώς πρέπει να ενισχυθεί, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε κοινή συμφωνία» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε μάλιστα στη σχέση Ελλάδας- Γαλλίας στην οποία δεν υπάρχουν μόνο δεσμεύσεις αλλά φιλία και κοινή συλλογιστική για τον πολιτισμό και τη γνώση εν γένει. «Να υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες σε πολιτιστικό επίπεδο». 

Τσίπρας: «Θέλουμε τη Γαλλία πρωταγωνιστή στην αλλαγή»

«Θέλουμε τη Γαλλία πρωταγωνιστή στην προσπάθεια για αλλαγή στην Ευρώπη» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κοιτάζοντας τον Φρανσουά Ολάντ.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για αλλαγή πολιτικής και στροφή προς την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία»«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για αλλαγή πολιτικής και στροφή προς την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κοινώς αποδεκτό, βιώσιμο αποτέλεσμα».

«Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι απειλή για την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που ο οικονομικός παραλογισμός έχει παραχωρήσει τη θέση του στον ορθό λόγο» τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης και να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος».

«Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στο βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και είχε σπεύσει να τον καλέσει στο Παρίσι.

Γερμανικό έγγραφο απορρίπτει το πρόγραμμα της κυβέρνησης

Η Γερμανία θέλει η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας να υπαναχωρήσει στις αντι-μνημονιακές της υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει το Reuters.

Το έγγραφο, που ήλθε σε γνώση του Reuters, προετοιμάστηκε από το Βερολίνο για τη συνάντηση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι αξιωματούχοι πρόκειται να συζητήσουν την απάντηση της ευρωζώνης στις ελληνικές απαιτήσεις για μια επίσημη διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, λήξη των περικοπών στον προϋπολογισμό και αντιστροφή ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων.

Το γερμανικό έγγραφο υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αντιστρέψει καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα, στην προσπάθεια της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.

«Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων, που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί εντός τροχιάς το πρόγραμμα», επισημαίνεται στο γερμανικό έγγραφο.

«Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους για τη χρηματοδοτική υποστήριξη από την ευρωζώνη και του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ανακτήσει περισσότερη ανεξαρτησία στη χάραξη οικονομικής πολιτικής και περισσότερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Επίσης επιθυμεί να βάλει τέλος στην παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων από την Τρόικα – τους επιθεωρητές από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – των οποίων οι τριμηνιαίες επισκέψεις έχουν γίνει συνώνυμο για πολλούς Έλληνες με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Το γερμανικό έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει η τρόικα να παραμείνει στη θέση της.

Καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης EFSF, καθώς επίσης και τα διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι το μαξιλάρι ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.

Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων, ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το υπόλοιπο κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης