Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε, εφ’όσον προκύψουν απολύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΛΒΟ) να προσμετρηθούν στις απολύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, εφ’όσον η Δικαιοσύνη αποφασίσει την απόλυση συμβασιούχων υπαλλήλων που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα και αυτές να προσμετρηθούν στις απολύσεις.

«Είναι θέματα που είχαν τεθεί στην Τρόικα και θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν εκτός, επειδή είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι, μέχρι τέλος του χρόνου, θα είναι συνολικά 400 – 500.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης, ετέθη επί τάπητος και η εκκρεμότητα των 1.349 διοικητικών πανεπιστημιακών για την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας.

«Μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες», σημείωσαν πηγές, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας.

Επιπροσθέτως, έγινε μια πρώτη κουβέντα και για το δεύτερο κύμα κινητικότητας, για το οποίο έχει ζητηθεί από την Τρόικα δίμηνη παράταση, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Σε αυτό το αίτημα δεν υπάρχει απάντηση και η αντίδραση της Τρόικας δεν είναι ούτε αρνητική, ούτε θετική.

Εν τω μεταξύ, από πλευράς της κυβέρνησης, έφθασε, σήμερα, το μήνυμα πως στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, με την Τρόικα, για περισσότερες απολύσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σχετικά με τις απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν εντός του 2013, είπε ότι «υπάρχει αυξανόμενος αριθμός υπαλλήλων που αποχωρούν κατόπιν πειθαρχικών αποφάσεων. Έχουμε θέσει στην Τρόικα το θέμα της προσμέτρησης των απολύσεων που θα προέλθουν από τις αμυντικές βιομηχανίες, ενώ υπάρχει το ζήτημα των προσωρινών διαταγών και της αξιολόγησης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου».

Όπως επισήμανε, «πρέπει να είμαστε συνεπείς στις μεταρρυθμιστικές μας δράσεις, όχι γιατί μας το ζητάει η τρόικα, αλλά γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσουμε την “ιδιοκτησία” αυτών των αλλαγών». Προσέθεσε, δε, ότι «έχουμε μία συνολικότερη ατζέντα αναμόρφωσης του Δημοσίου» και τόνισε ότι «η κινητικότητα μελλοντικά δεν θα συνδέεται με τις απολύσεις, αλλά θα είναι εργαλείο καλύτερης διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Ήδη συζητάμε με την ΚΕΔΕ εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα – να παίρνουμε πλεονάζον προσωπικό και να το κατευθύνουμε σε άλλους δήμους που έχουν ελλείψεις».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου που κατετέθηκε στη Βουλή, έκανε λόγο για «εξορθολογισμό» των αδειών στο Δημόσιο, με την κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας έξι ημερών, τη μείωση των αναρρωτικών αδειών, την εναρμόνιση των αδειών ανατροφής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και για την ενίσχυση της «Διαφάνειας» και την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας.

Στο το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», περιλαμβάνεται η απαγόρευση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών για τους δημοσίους υπαλλήλους που φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, μείωση της άδειας εξετάσεων κατά δέκα ημέρες το χρόνο, κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας της μίας μέρας ανά δίμηνο (που απολάμβαναν όσοι εργάζονταν με ηλεκτρονικό υπολογιστή πάνω από πέντε ώρες τη μέρα) και άλλες διατάξεις σχετικές με τις διαδικασίες προσλήψεων και πιστοποίησης προσόντων.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προσθέτει περαιτέρω εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, οδηγοί και τεχνικοί της Διεύθυνσης Κρατικών Αυτοκινήτων κ.ά.), που είχαν προσληφθεί βάσει ειδικών διατάξεων (όπως λόγω θανάτου ή ανικανότητας συγγενικού προσώπου) και υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς.

Διαβάστε επίσης Ολοκληρώθηκε το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, 16:24

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης