Αθόρυβα, δίχως ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, αλλά με εξαιρετικής σημασίας ατζέντα κατέφθασε την Κυριακή στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επαφές του ήταν απολύτως στοχευμένες. Τα μηνύματα που κόμισε πολλά. Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για την 8η Αυγούστου, oπότε και ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

Η επίσημη επίσκεψη του ισχυρού άνδρα ξεκίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου και συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Στουρνάρα. Ολοκληρώθηκε με την κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τι ζήτησε ο Λου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαμαράς-ΛουΤα όσα συζήτησε στα ενδότερα του Υπουργείου Οικονομικών κρατήθηκαν μυστικά. Πέραν από τις κοινές δηλώσεις περί στήριξης της ελληνικής προσπάθειας για το έλλειμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν για την οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Λου ζήτησε στήριξη σε ένα θέμα που «καίει» την κυβέρνηση Ομπάμα: τη φοροδιαφυγή.

Ο Τζακ Λου, προερχόμενος από τη Σύνοδο της G20, ζήτησε τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής από Αμερικανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Να παρέχει επί της ουσίας οικονομικά στοιχεία που αφορούν σε καταθέσεις, επενδύσεις, μετοχές, κ.ά..

Η αμερικανική υπηκοότητα εκτός από δικαιώματα έχει και σημαντικές υποχρεώσειςΛου-Στουρνάρας που αφορούν όλους τους Αμερικανούς υπηκόους. Η πιο σημαντική είναι η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, καθώς και η υποχρέωση για δήλωση τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν Αμερικανοί πολίτες σε τράπεζες εκτός ΗΠΑ. Δεδομένου πως περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Αμερικανοί διαβιούν σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ο κ. Λου ανέπτυξε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για να ρίξει δίχτυα σε όσους διαθέτουν ισχυρά χαρτοφυλάκια στις τράπεζες και έχουν αδήλωτο εισόδημα από τις υπερατλαντικές δραστηριότητές τους.

Τον τελευταίο καιρό οι αμερικανικές φορολογικές υπηρεσίες έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηρές με αυτά τα θέματα και κάθε φορά που κάποιος πολίτης κάνει αίτηση για ανανέωση διαβατηρίου ενημερώνονται αυτόματα οι φορολογικές υπηρεσίες, για να ελέγξουν αν ο πολίτης τηρεί τις υποχρεώσεις του. Το IRS, άλλωστε, καραδοκεί…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης