Με καθυστέρηση μιας ώρας ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ’ Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τη μειωμένη προσέλευση των βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής, που ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, προκαλώντας με την απόφασή της αυτή αντιπαράθεση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η εικόνα με τρεις βουλευτές, που να εγκρίνουν νομοσχέδια σιωπηροί είναι εικόνα ντροπής. Είναι μια τραυματική εικόνα που δεν θα επαναληφθεί σε αυτήν τη Βουλή» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε νωρίτερα.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 το πρωί. Ωστόσο, έως τις 11:00, είχαν προσέλθει μόλις 57 βουλευτές. Η πρόεδρος της Βουλής ανέβηκε στο προεδρείο, τόνισε ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει απαρτία βουλευτών και μάλιστα σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, και επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής διέκοψε για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός του 1/4 του σώματος, δηλαδή 75 βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής ότι παραβιάζει για άλλη μια φορά βάναυσα τον Κανονισμό της Βουλής καθώς, όπως είπε, πουθενά δεν ορίζει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αν δεν υπάρχει το 1/4 του όλου των βουλευτών.

«Μην φορτώνετε τη δικιά σας συστηματική καθυστέρηση στις πλάτες των βουλευτών. Μπούλινγκ δεν δεχόμαστε. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Καταλάβετε ότι είστε πρόεδρος όλης της Βουλής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. «Δεν είστε πρόεδρος μονομελούς οργάνου και αυταρχικού καθεστώτος. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του «Ποταμιού» Αντιγόνη Λυμπεράκη, ανέφερε ότι είναι θέμα πολιτικού ήθους και ουσίας να ξεκινάει στην προγραμματισμένη ώρα της η συνεδρίαση.

«Η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την παρουσία βουλευτών που δεν μπορεί να είναι κάτω από το 1/4 του όλου των βουλευτών» επέμεινε η πρόεδρος της Βουλής, διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απέδωσε τις αντεγκλήσεις σε «τηλεοπτικούς λόγους», ωστόσο χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση της διαδικασίας, καθώς, όπως είπε, δεν προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, η απαραίτητη παρουσία 75 βουλευτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο να μην παραβρίσκονται για να καταθέσουν τις απόψεις τους οι βουλευτές του κόμματός του, που βρίσκονται στη φυλακή και ζήτησε την παρέμβαση της Βουλής για να λυθεί το θέμα αυτό.

Στη Βουλή, βρίσκονται και παρακολουθούν τη συζήτηση, από τα θεωρεία, συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας, οι οποίοι αντιδρούν στην ευεργετική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, κρατούμενοι με αναπηρία άνω του 80%, μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ οίκον περιορισμό, εφόσον έχουν ήδη μείνει στη φυλακή 10 έτη.

 Ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων από την τρομοκρατία είναι οι Μιχάλης και Νίκος Πειρατικός, Ειρήνη Μομφεράτου, Αλεξία Μπακογιάννη και η μάνα του Θάνου Αξαρλιάν.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

ΠΗΓΗ φωτογραφιών: eurokinissi.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης