Η κατακραυγή των πολιτών και οι σφοδρές αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την απαράδεκτη και εκτός ορίων συμπεριφορά των αστυνομικών στη Νέα Σμύρνη θα έπρεπε να χτυπήσουν καμπανάκι και να δώσουν το έναυσμα για περισυλλογή και αλλαγή στρατηγικής στην ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ένταση της βίας που χρησιμοποιείται από τα στελέχη της.

Όπως αποδείχτηκε, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Χθες το βράδυ, η οδός Πανόρμου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, αλλά αυτό που έμεινε στη μνήμη όσων είδαν τα γεγονότα από κοντά και τα κατέγραψαν με τις κάμερες των κινητών τους δεν ήταν τα επεισόδια. Ήταν η απόλυτα εκδικητική συμπεριφορά των αστυνομικών, οι οποίοι, σε μία έκρηξη οργής, ξέσπασαν σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα σπάζοντας τζάμια και καθρέφτες. Η χθεσινοβραδινή εικόνα των «easy riders» της αστυνομίας δεν ήταν αυτή ενός σώματος που χρηματοδοτείται από τους φόρους του πολίτη για να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του. Θύμιζε περισσότερο σερίφηδες της Άγριας Δύσης που δείχνουν ποιος είναι το αφεντικό σε αυτή την πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπέρμετρη βία, ωστόσο, δεν φέρνει πάντα αποτελέσματα. Αυτό αποδείχτηκε χθες έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας. Η αστυνομία συγκρούστηκε με άτομα που προσπάθησαν να μπουν στον χώρο της κατάληψης, χωρίς να καταφέρει να τους αποτρέψει όλους. Επίσης απέτυχε να εκκενώσει την κατάληψη, κάτι που ήταν ο αντικειμενικός σκοπός της, και το μόνο που κατάφερε ήταν να συλλάβει ένα άτομο.

Οι δύο τελευταίες μέρες ήταν για την ΕΛ.ΑΣ. καταστροφικές, τόσο επιχειρησιακά όσο και επικοινωνιακά, και η σημερινή αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη. Με νωπές τις μνήμες από τη βίαιη επίθεση της Κυριακής, οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης οργανώνουν συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα. Σε αυτή αναμένεται να λάβει μέρος και ο «Ρουβίκωνας». Η ατμόσφαιρα σε αυτή την παραδοσιακή μεσοαστική συνοικία της Αθήνας μυρίζει μπαρούτι και η συγκέντρωση θα είναι ένα κρας τεστ που θα δείξει αν η αστυνομία έχει πάρει το μάθημά της ή αν θα κάνει ρελάνς ανεβάζοντας τον δείκτη της έντασης ακόμα περισσότερο, κάτι που δεν αποκλείεται να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Σε συνδυασμό με την αποψινή συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα που θα γίνει στο κέντρο της Αθήνας, η πρωτεύουσα θα μοιάζει με πυριτιδαποθήκη.

Σε μία τέτοια περίπτωση, μόνο η σύνεση και η ψυχραιμία από την πλευρά της αστυνομίας θα αποκλιμακώσουν την ένταση, αλλά με τα πεπραγμένα της των τελευταίων ημερών κανείς δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συνέβη στην Πανόρμου

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν περίπου στις 8 το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ ομάδας περίπου 100 ατόμων με άνδρες της ομάδας «Δράση». Σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, υπήρξαν φαινόμενα αναίτιας καταστολής από αστυνομικούς κοντά στην πλατεία Χαιροπούλου, με… θύμα τους αυτή τη φορά ένα αυτοκίνητο. Τη στιγμή της διέλευσης δίκυκλων της ομάδας «Δράση» από την περιοχή, ορισμένοι εκ των αστυνομικών που επέβαιναν σε αυτά χτύπησαν ένα αμάξι με κλομπ προκαλώντας του φθορές. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος ανέβασαν το παρακάτω βίντεο στα social media, όπου στο 39ο δευτερόλεπτο η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. 

 

Τι συνέβη στο ΑΠΘ

Επεισόδια έγιναν χθες στον χώρο γύρω από το ΑΠΘ, το οποίο είχε περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν, μπροστά από το κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής, ομάδα νεαρών που επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του πανεπιστημίου. Εκείνοι εκτόξευσαν πέτρες εναντίον τους και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με τη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στα γύρω στενά. Μεγάλος αριθμός ατόμων συγκεντρώθηκε στον αύλειο χώρο του κτηρίου Διοίκησης της Πρυτανείας, φωνάζοντας συνθήματα και ανάβοντας πυρσούς. Ομάδες καθηγητών και φοιτητών μαζί με δικηγόρους και απλούς πολίτες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον χώρο των πανεπιστημίων ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ, κάτι που έγινε λίγες ώρες αργότερα.

 

 

Οι σημερινές συγκεντρώσεις

Στις 6 είναι προγραμματισμένο το κάλεσμα των κατοίκων της Νέας Σμύρνης, στο οποίο θα λάβει μέρος και ο «Ρουβίκωνας». Την ίδια ώρα στα Προπύλαια θα γίνει και η συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης