Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι), τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «#CedefopPhotoAward: Οι νέοι στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση», στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία της γενικής διευθύντριας του θεσμού, Ελίζ Ζαλαντό.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού #CedefopPhotoAward 2017, ομάδες σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις εμπειρίες τους υπό τη μορφή φωτογραφικών ιστοριών. Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα που κέρδισαν το πρώτο και το δεύτερο βραβείο, καθώς και τα 18 επιλαχόντα του διαγωνισμού, που διοργανώθηκε από το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (www.cedefop.europa.eu), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση διοργανώνεται από το Cedefop, σε επιμέλεια ΦΚΘ και Cedefop.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παίρνοντας πρώτη τον λόγο, η κα Ζαλαντό αφού καλωσόρισε την ομάδα του Cedefop και τους νικητές του διαγωνισμού, στάθηκε στο γεγονός ότι οι εν λόγω φωτογραφίες δημιουργήθηκαν συλλογικά, από ομάδες, εξαίροντας την πρωτοβουλία των σχολείων και επισημαίνοντας ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο Φεστιβάλ. «Η ομαδική δουλειά είναι ένα στοιχείο-κλειδί για την επιτυχία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, η διευθύντρια του διοικητικού συμβουλίου του Cedefop Tatjana Babrauskiene, αναφέρθηκε σε αυτό, υπογραμμίζοντας ότι απαρτίζεται από εκπρόσωπους 28 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε επίσης ότι τα βραβεία του συγκεκριμένου διαγωνισμού δίνονται σε νέους, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες, σε συνεργασία με το ΦΚΘ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 58ου ΦΚΘ, καθώς κι ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες όπου θα λάβει χώρα η Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων (20-24 Νοεμβρίου 2017).

Η φωτογραφική έκθεση «#CedefopPhotoAward: Οι νέοι στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση» περιλαμβάνει πέντε φωτογραφίες από κάθε νικήτρια ομάδα συνοδευμένες από μια μικρή αφήγηση που περιγράφει την εμπειρία των μαθητών στα κέντρα κατάρτισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Babrauskiene υπογράμμισε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν 78 κέντρα κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη, 376 μέλη ομάδων και περίπου για το 20% από αυτά οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία άνω των τριάντα ετών. Η Λιθουανία ήταν η νικήτρια του διαγωνισμού, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο.

Αφού απονεμήθηκαν τα βραβεία, τον λόγο πήραν οι νικητές, ευχαριστώντας την επιτροπή αλλά και το Φεστιβάλ για την πρόσκληση, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ομαδικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τη δουλειά τους, η οποία χαρακτηρίστηκε «πέρα ως πέρα συλλογική», την αυτοπεποίθηση που απέκτησαν μέσα από το διαγωνισμό, αλλά και τις δυνατές φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους καθηγητές τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης