Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας συμμετέχοντας στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών έχουν ετοιμάσει για τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας ενδιαφέρουσες δράσεις με ποικίλη θεματολογία.

Τον κύκλο των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων ανοίγει η ομιλία του συμπολίτη μας εικαστικού κ. Κωνσταντίνου Μπιλιούρη, με τίτλο «Η Ιερή Τριάδα ως αφετηρία: αποσυμβολισμός και ανάλυση ζωγραφικών έργων της Αναγέννησης», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέμα της παρουσίασης είναι η προσκύνηση των μάγων σε έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως Da Vinci, Filippo Lippi, Botticelli κ.ά., τα οποία θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν με έμφαση στα σύμβολά τους, ενώ θα επιχειρηθεί η αναγωγή τους στις τρέχουσες θεολογικές αντιλήψεις και ιστορικές συνθήκες.

Γιατί να συνυπάρχουν μια επική σκηνή μάχης, ένας ετοιμόρροπος μεσαιωνικός ναός και ένα βλαστάρι δέντρου σε έναν ημιτελή πίνακα, με κεντρικό θέμα το Θείο Βρέφος, που δέχεται τα δώρα των τριών μάγων; Σε τι μπορεί να εξυπηρετούν οι τρεις γενναιόδωρες ανατολίτικες φιγούρες με τις συμβολικές προσφορές τους και πως παγανιστικές παραδόσεις «παντρεύονται» εκεί με τη Νέα Θρησκεία;

Προφήτες, άγιοι, τραπεζίτες, ξακουστοί πάτρωνες των τεχνών, όπως οι Μέδικοι, αλλά και προσωπογραφίες των ίδιων των καλλιτεχνών συνθέτουν έναν κόσμο, που μας διαφωτίζει περισσότερο για την εποχή των ίδιων των έργων τέχνης παρά για τα γεγονότα που αναπαριστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ζητούμενο της παρουσίασης είναι, με αφορμή ένα οικείο και επίκαιρο, λόγω των ημερών, εικονογραφικό θέμα, κοινό και ομιλητής να προβληματιστούν γύρω από ζητήματα εγγενή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της εικαστικής έκφρασης, μέσα στον συνυφασμένο με τις έννοιες του πολιτισμού και της τέχνης χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης