Διακεκριμένη χαράκτρια, κάτοχος του βραβείου Μούνκατσι, η γεννημένη στο Βελιγράδι, Ζιζή Μακρή, απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Οι σπουδές της έγιναν στο Παρίσι από το 1946 ως το 1950 υπό την διδασκαλία του χαράκτη, Δημήτρη Γαλάνη, αλλά από το 1951 ως τα τέλη της δεκαετίας του ’70 η Μακρή έδρασε στο Βελιγράδι έχοντας απελαθεί από την Γαλλία μαζί με τον σύζυγό της, Μέμο Μακρή, λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Aρχές της δεκαετίας του ’60 η Μακρή ήρθε στην Ελλάδα ως μέλος μυστικής αποστολής, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Στις φυλακές Αβέρωφ όπου εξέτισε την ποινή της δημιούργησε τηn σειρά «Ξυλογραφίες της Φυλακής» (1961 -1963) η οποία ανήκει στις μεγάλες δημιουργίες της. Αυτή η σειρά έκανε την Μακρή για πρώτη φορά γνωστή στην Ελλάδα.

Η εικονογράφηση ποιημάτων του Πολ Ελιάρ, οι ξυλογραφίες της με θέμα την Κίνα και εκείνες που πραγματεύονταν το βιομηχανικό τοπίο του Τσέπελ της Ουγγαρίας αποτελούν σταθμούς του έργου της.

Εκτός από το βραβείο Μούνκατσι που κέρδισε δυο φορές, η Μακρή είχε στο ενεργητικό της και διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς (Βερολίνο, Βαρσοβία, Μόσχα, Γενεύη). Πριν από τέσσερα χρόνια το Μουσείο Μπενάκη είχε τιμήσει την καλλιτέχνιδα και η τελευταία της έκθεσή της πραγματοποιήθηκε πέρuσι στην γκαλερί «Άστρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης