Λονδίνο (Reuters)

Ερευνητές που διεξήγαγαν έρευνα για τους swingers (ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που εναλλάσσουν τακτικά ερωτικούς συντρόφους και κάνουν ομαδικό σεξ σε οργανωμένες συναντήσεις) υποστηρίζουν πως αυτοί παρουσιάζουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις σε μεγαλύτερα ποσοστά εν συγκρίσει με τις ιερόδουλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές κατέδειξαν πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία swingers, πάνω από τα 45, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κι επίσης είναι μια ομάδα που «αγνοείται» από τις υπηρεσίες υγείας.

Εκτιμώντας πως ο πληθυσμός των swingers μπορεί να είναι εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες είπαν πως υπάρχει κίνδυνος αυτή η ομάδα να δράσει σαν «μια γέφυρα μετάδοσης αυτών των μολύνσεων σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Αν και ακριβής αριθμός δεν είναι διαθέσιμος, ο πληθυσμός τον swingers είναι πιθανότατα μεγάλος».

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από ασθενείς που ζητούσαν θεραπεία το 2007 και το 2008 σε τρεις κλινικές σεξουαλικής υγείας της Ολλανδίας, όπου καταγράφεται αν ο ασθενής είναι swinger από την αρχή του 2007, σε μια προσπάθεια να υπολογίσουν τα ποσοστά μόλυνσης σ’ αυτή την ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου 9.000 άτομα επισκέφθηκαν τις τρεις κλινικές, εκ των οποίων ένας στους εννέα ασθενείς ήταν swinger με μέσο όρο ηλικίας τα 43.

Γενικά, τα συνολικά ποσοστά χλαμυδίων και βλεννόρροιας διαπιστώθηκε πως ήταν μόλις λίγο πάνω από 10% στους ετεροφυλόφιλους, 14% στους ομοφυλόφιλους άνδρες, λίγο κάτω από 5% στις ιερόδουλες και 10,4% στους swingers. Ένας στους δέκα μεγαλύτερους swingers είχε χλαμύδια και περίπου ένας στους είκοσι είχε βλεννόρροια. Επίσης, οι γυναίκες swingers παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης από τους άνδρες swingers.

Τα χλαμύδια είναι το πιο συνηθισμένο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα στις γυναίκες και στο 70% των περιπτώσεων δεν έχει συμπτώματα. Η βακτηριακή μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη μόλυνση της πυέλου, έκτοπη εγκυμοσύνη και στειρότητα. Η βλεννόρροια είναι μια άλλη βακτηριακή μόλυνση που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στειρότητα, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως, ενώ οι άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι νέοι ετεροφυλόφιλοι, οι ομοφυλόφιλοι και οι εκδιδόμενες γυναίκες είναι σχετικά εύκολο από τις υπηρεσίες υγείας να αναγνωρισθούν και να τους προσφερθεί συμβουλή και βοήθεια, οι swingers είναι γενικά μια «κρυμμένη κοινότητα» και αυτό δυσκολεύει πολύ στο να αναγνωριστούν. Επειδή είναι τόσο κρυμμένοι και κατά κάποιο τρόπο στιγματισμένοι, δυσκολεύονται πολύ να αποκαλύψουν πως κάτι τους συμβαίνει, να εξεταστούν και να λάβουν θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα www.andrologia.gr

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης