Ακριβώς 50 χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου της ευρωπαϊκού τροπαίου η ΑΕΚ είναι έτοιμη να… πατήσει για τρίτη φορά στην ιστορία της σε μπασκετική κορυφή.

Η Ένωση, που ζει ημέρες του 1968, όταν τότε σε ένα κατάμεστο Καλλιμάρμαρο νίκησε τη Σλάβια Πράγας H AEK στον μεγάλο τελικό της Κυριακής θα αντιμετωπίσει τη Μονακό, η οποία νίκησε στον πρώτο ημιτελικό με 87-65 την Λούντβιχσμπουργκ…89-82 κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων, το βράδυ της Παρασκευής πήρε τη νίκη που χρειαζόταν για να βρεθεί στον τελικό του Basketball Champions League.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο χρονικά ημιτελικό του Final 4 της διοργάνωσης, που ως γνωστόν φιλοξενεί το ΟΑΚΑ, το οποίο σημειωτέον γέμισαν οι φίλοι των «κιτρινόμαυρων», η ομάδα του Σάκοτα κατάφερε να επικρατήσει 77-75 της Μούρθια κι έτσι «σφράγισε» το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής (20.30).

Εκεί ο «δικέφαλος» θα αντιμετωπίσει τη Μονακό, η οποία νωρίτερα έκανε περίπατο στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Λούντβιχσμπουργκ και με 87-65 σκορ πήρε την πρόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι απειλήθηκε σύρραξη με τη λήξη του ημιτελικού, καθώς οι παίκτες της Μούρθια διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς το διαιτητικό τρίο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση, η οποία όμως δεν διήρκησε για πολύ.

Πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ αναδείχτηκε ο Μάνις Χάρις με 20 πόντους. Ο αρχηγός της ΑΕΚ, Ντούσαν Σάκοτα που είχε 15 πόντους πήρε το μικρόφωνο με τη λήξη και είπε στους οπαδούς που παραληρούσαν: «Μάγκες, εσείς την πήρατε αυτή τη νίκη! Σας ευχαριστούμε».

Από εκεί και πέρα ο Κέβιν Πάντερ πέτυχε 15 πόντους, ενώ εξαιρετική ήταν η συμβολή του Μαυροειδή στο «5». Στον αντίποδα οι Βιτόρ Μπενίτε (19π.) και Κλέβιν Χάνα (17π.) έκαναν μεγάλη εμφάνιση για τη Μούρθια.

Τον ημιτελικό παρακολούθησαν από τα VIP του ΟΑΚΑ ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Κλειστό παιχνίδι έγινε μετά το τζάμπολ, με τις δύο ομάδες να βρίσκουν από έναν ηγέτη στο σκοράρισμα. Ο Μάνι Χάρις σημείωσε 10 πόντους (5/7 δίποντα) για την ΑΕΚ, την ώρα που ο Κλέβιν Χάνα βρήκε τρόπο να πετύχει 8 στην άμυνα της Ένωσης.

Οι Ισπανοί μάζεψαν 3 περισσότερα ριμπάουντ από την Ένωση στην 1η περίοδο, με τον Σαντιέλ Ρόχας να μετρά 4. Στον αντίποδα ο Βινς Χάντερ έκανε σπουδαία δουλειά στη ρακέτα, μαζεύοντας 5 «σκουπίδια».

Το 11-7 υπέρ της ομάδας του Σάκοτα μετετράπη σε 11-17 όταν ο Βιτόρ Μπενίτε ευστόχησε στο πρώτο τρίποντο της Μούρθια (είχε 1/8 στο 10ο λεπτό έναντι 2/6 της ΑΕΚ). Με σερί 7-0 (από Ξανθόπουλο και Χάρις), όμως, οι «κιτρινόμαυροι» πήραν βραχεία κεφαλή, 18-17 (σκορ 1ης περιόδου).

Ο Δημήτρης Μαυροειδής στη ρακέτα (κέρδιζε το ένα φάουλ μετά το άλλο) και ο Ντούσαν Σάκοτα με το φαρμακερό σουτ του, έκαναν τη διαφορά στη 2η περίοδο.

Μια διαφορά που από +6 (23-17) με τρίποντο του Πάντερ έφτασε και τους +12 πόντους (33-21) με τρίποντο του Σάκοτα, πριν ο πρώτος ευστοχήσει και πάλι έξω από τα 6.75 εκτοξεύοντας την τιμή και στο +15, 37-22.

Η Μούρθια είχε πετύχει μόλις 5 πόντους σε 6 λεπτά στο 2ο δεκάλεπτο ωστόσο τότε, όμως ο έμπειρος Μπραντ Ολεσον (είχε 2 φάουλ από την 1η περίοδο) που μέχρι πέρυσι φορούσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα την «ξεκόλλησε» με τρίποντο δίνοντας το έναυσμα για επιμέρους σκορ 1-12 (!).

Χάρη στο πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο που κατέληγε σε ζώνη, οι Ισπανοί πλησίασαν απειλητικά, 38-34 με τους παίκτες της ΑΕΚ να μοιάζουν εγκλωβισμένοι στη σύνθετη ζώνη της Μούρθια την ώρα που αστοχούσαν στις βολές, έκαναν λάθη και είχαν κακές επιλογές.

Οι παίκτες του Ιμπο Ναβάρο έκλεβαν μπάλες, μάζευαν τα ριμπάουντ, ενώ η είσοδος του Καββαδά στο «5» (αντί του Μαυροειδή) δεν βοήθησε, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με σκορ 40-34 μετά από 2 βολές του Μάικ Γκριν.

Με τον Λαρεντζάκη στην πεντάδα και δική του ασίστ για το κάρφωμα του Μαυροειδή, η Ενωση ξέφυγε με 46-37. Επιθετικά η ΑΕΚ, όμως είχε «κολλήσει» και δέχτηκε σερί 8-0 για το 46-45. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης «έσπασε» τη ζώνη της Μούρθια, έξω από τη γραμμή του τριπόντου, κάνοντας το 49-45.

Σε εκείνο το σημείο, στο παρκέ επέστρεψε ο Σάκοτα που είχε δεχτεί χτύπημα στο κεφάλι στο πρώτο μέρος και του τοποθετήθηκε πάγος, και βγαίνοντας στον αιφνιδιασμό έδωσε το προβάδισμα και πάλι στην ΑΕΚ, 52-51.

Οι δύο ομάδες στη συνέχεια εναλλασονταν στο σκορ, με την 3η περίοδο να ολοκληρώνεται με 55-54 υπέρ της Ένωσης χάρη σε 1 βολή του Μαυροειδή.

Από το 56-56, ο δικέφαλος ξέφυγε με 63-56, με τον Σάκοτα και τον Ξανθόπουλο να βγάζουν ασίστ, τον Μαυροειδή να έχει σταθερά χέρια στη γραμμή των βολών και τον Πάντερ να πετυχαίνει τρίποντο και κάρφωμα αμέσως μετά.

Ο Σάκοτα έκανε και το 70-61 (+9) κι ενώ είχε πετύχει και τρίποντο πριν. Ακολούθως ο Μπενίτε το πήρε προσωπικά και με διαδοχικούς πόντους μείωσε στους 4, 72-68, 2:47 πριν το τέλος. Δύο λέι απ, ένα του Ντελρόι Τζέιμς και ένα του Μάνι Χάρις ήταν εύστοχα, με το σκορ να πηγαίνει στο 76-68.

Απέμεναν 1:68΄΄, όταν ο Ρόχας μείωσε σε 76-70 και 58΄΄ όταν ο Λίμα διείσδυσε για το 76-72. Ο Μάνι Χάρις μπήκε στη ρακέτα, κλείστηκε και έδωσε πάσα πίσω από την πλάτη στον… κανένα. Ο Κλέβιν Χάνα άρπαξε την μπάλα βγήκε στον αιφνιδιασμό και ο Σάκοτα αναγκάστηκε να τον σταματήσει με φάουλ.

Πέτυχε τη μία βολή, 76-73, στα 32΄΄. Μία ακόμη φορά, η ΑΕΚ πήγε σε λάθος επιλογή, με τον Μάικ Γκριν να αποφασίζει να μπει μόνος του στη ρακέτα με 3 ψηλούς της Μούρθια να τον… περιμένουν!

Τότε ήταν η σειρά του Ξανθόπουλου να σταματήσει με φάουλ τον Χάνα, 76-75. Ο Κέβιν Τούμπα όμως έκανε φάουλ στον Ντιλρόι Τζέιμς. Αυτός έβαλε μόνο την πρώτη βολή, κάνοντας το σκορ 77-75, ο Τουμπα πήρε το αμυντικό ριμπάουντ, αλλά έριξε την μπάλα όπως όπως κι αυτή κατέληξε στα χέρια των παικτών της ΑΕΚ. Ο χρόνος είχε μηδενίσει και η ΑΕΚ φώναξε «παρούσα» στον τελικό! Νίκησε γιατί δεν μπορούσε να χάσει…



Τα δεκάλεπτα:
18-17, 40-34, 55-54, 77-75

ΑΕΚ: Γκριν 7 (3 ασίστ), Χάρις 20 (9/13 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/3 βολές), Τζέιμς 6 (1), Σάκοτα 15 (2), Ξανθόπουλος (7 ασίστ), Χάντερ (6 ριμπάουντ), Καββαδάς, Λαρεντζάκης 3, Μαυροειδής 9 (5 ριμπάουντ), Πάντερ 16 (4/8 τρίποντα), Βασιλόπουλος 1.

ΜΟΥΡΘΙΑ: Χάνα 17 (2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα), Λίμα 4, Όλεσον 10 (1), Ρόχας 8 (12 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Τούμπα 5 (6 ριμπάουντ), Αντέλο, Μπενίτε 19 (3), Κλουφ, Σόκο 12 (8 ριμπάουντ), Ουρτασούν.

Η ένταση με τη λήξη του τελικού

Οι τελευταίες στιγμές του ημιτελικού

To ξεκίνημα του ημιτελικού

Η παρουσίαση… αλά ΝΒΑ της ΑΕΚ




 

 


 


Η είσοδος της ΑΕΚ στο κλειστό του ΟΑΚΑ
 


;
iko
ki

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης