Του Ανδρέα Αθανασούλη

Ένα πολύτιμο βαθμό απέσπασε μέσα στη Ζένιτσα η Εθνική. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αναδείχθηκε ισόπαλο 0-0 με την Βοσνία και παρέμεινε στην δεύτερη θέση του όγδοου προκριματικού ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας 12 βαθμούς, έναντι 11 της παρέας του Έντιν Τζέκο.

Οι Έλληνες διεθνείς στάθηκαν άτυχοι στην περίπτωση του πλασέ του Μάνταλου, καθώς θα μπορούσαν να «παγώσουν» το «Μπίλινο Πόλιε Στάντιουμ» Αν οι παίκτες του Μίχαελ Σκίμπε διατηρηθούν στην δεύτερη θέση μέχρι την ολοκλήρωση των προκριματικών θα δώσουν αγώνα μπαράζ για να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στα γήπεδα της Ρωσίας στο Μουντιάλ του 2018. Στην πρώτη θέση παρέμεινε το Βέλγιο, το οποίο επικράτησε 2-0 της Λετονίας στη Ρίγα, ενώ η Κύπρος επικράτησε 2-1 του Γιβραλτάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Έλληνες διεθνείς με την γνωστή αμυντική συνταγή και τις ξαφνικές αντεπιθέσεις έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους από την αρχή, απειλήθηκαν ελάχιστα και στάθηκαν άτυχοι στην περίπτωση του πλασέ του Μάνταλου, καθώς θα μπορούσαν να «παγώσουν» το «Μπίλινο Πόλιε Στάντιουμ» και να φύγουν με μία τεράστια νίκη από τη Ζένιτσα.

Η Ελλάδα πλέον κρατά την τύχη στα… πόδια της σε ότι αφορά την πρόκριση. Το πρόγραμμα στη συνέχεια περιλαμβάνει τις εξής αναμετρήσεις: Ελλάδα – Εσθονία (31/8), Ελλάδα – Βέλγιο (3/9), Κύπρος – Ελλάδα (7/10), Ελλάδα – Γιβραλτάρ (10/10).

Ο Μίχαελ Σκίμπε που δήλωσε πριν την αναμέτρηση ότι οι παίκτες του έχουν ψυχή, είδε να την καταθέτουν στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, ενώ ο Παπασταθόπουλος που ζήτησε βαθμό ή βαθμούς για τα γενέθλιά του εισέπραξε το δώρο του!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορυφαίος για την Εθνική ήταν ο Ορέστης Καρνέζης, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε δύο φάσεις, όπου επενέβη και «καθάρισε» για λογαριασμό της άμυνάς του, ενώ από εκεί και πέρα πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Κάρλος Ζέκα που «έσβησε» τον Μίραλεμ Πιάνιτς. Ντεμπούτο έκαναν ο Δώνης και ο Κουρμπέλης, με τον πρώτο να δείχνει ότι μπορεί να έχει θέση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική δεν κατάφερε να δημιουργήσει «καθαρή» ευκαιρία, καθώς ο Κώστας Μήτρογλου ήταν απομονωμένος, ενώ οι ακραίοι Μπακασέτας και Μάνταλος δεν βρήκαν διαδρόμους.

Ο Καρνέζης στο 12’ βγήκε έγκαιρα και πρόλαβε τον Βίστσα, ενώ στο 24΄ επενέβη σωστά στο σουτ του Κόντρο. Στο 27’ ο Κάρλος Ζέκα με σουτ απείλησε την εστία του Μπέγκοβιτς, ενώ από εκεί και πέρα το πρώτο ημίχρονο δεν είχε να επιδείξει κάτι σπουδαιότερο.

Η ποιότητα στο δεύτερο μέρος έπεσε περισσότερο, κάτι που «βόλεψε» την Εθνική. Οι Βόσνιοι παρουσιάστηκαν νευρικοί και χωρίς καθαρό μυαλό στην ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα να μην απειλούν.

Το ματς είχε ευκαιρίες στο τελευταίο τέταρτο. Στο 75΄ ο Τζέκο από το ημικύκλιο της περιοχής δεν έπιασε καλά το σουτ, ενώ η Ελλάδα έχασε τεράστια ευκαιρία να προηγηθεί με τον Φορτούνη να μην προλαβαίνει να κάνει την προβολή μετά τη σέντρα του Δώνη. Στο 82’ μετά από αντεπίθεση ο Μάνταλος βγήκε απέναντι από τον Μπέγκοβιτς, αλλά έχασε την ευκαιρία να σκοράρει.

Η Εθνική θα μπορούσε να πληρώσει την αστοχία της, αλλά το 0-0 δεν άλλαξε μέχρι το τέλος. Οι Βόσνιοι στο 84΄, αρχικά με το σουτ του Τζέκο και στη συνέχεια με την κεφαλιά του Μπίσακτσιτς, απώλεσαν την δική τους καλή στιγμή για γκολ, με τον Καρνέζη να στέκεται στο ύψος του!



Ένταση και επεισόδια με το τελευταίο σφύργιμα

Μετά το τέλος του αγώνα δημιουργήθηκε ένταση και καταγράφηκαν σοβαρά επεισόδια από τους οπαδούς και το τεχνικό τιμ των Βόσνιων. Όπως κατήγγειλε ο Βασίλης Τοροσίδης στην κάμερα του Cosmote TV ο βοηθός προπονητή της Βοσνίας γρονθοκόπησε τον Γιάννη Γιαννιώτα, ο οποίος από το χτύπημα έχασε δύο δόντια και βρέθηκε στο έδαφος. Παράλληλα, ο Μανωλάς λίγο πριν έκανε την χαρακτηριστική κίνηση «κάλμα», με αποτέλεσμα ο Έντιν Τζέκο να εξαγριωθεί και να τον πιάσει από τον λαιμό.

Οι εικόνες που αμαύρωσαν την αναμέτρηση και αναμένεται να επιφέρουν βαριά τιμωρία στους Βόσνιους ολοκληρώθηκαν με τους οπαδούς των γηπεδούχων να επιτίθενται στα μέλη του «Γαλανόλευκου Φάρου». Οι Βόσνιοι κινήθηκαν προς τη μεριά των Ελλήνων, ωστόσο οι σεκιούριτι του γηπέδου έδρασαν γρήγορα και κατέστειλαν την ένταση.

Βοσνία – Ελλάδα 0-0 (Cosmote Sport 1, ΣΚΑΪ)

Γκολ:

Κίτρινες κάρτες: Ζουκάνοβιτς, Μπίτσακτσιτς, Γιάγιαλο, Ιμπίσεβιτς – Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Δώνης

Κόκκινες κάρτες:


Βοσνία:
Μπέγκοβιτς, Μπίτσακτσιτς, Σούνιτς (69′ Τζούμιτς), Βράνιες, Ζουκάνοβιτς, Βίστσα, Πιάνιτς, Γιάγιαλο, Λούλιτς (21′ Κόντρο – 77′ Μπέσιτς), Ιμπίσεβιτς, Τζέκο.

Ελλάδα:
Καρνέζης, Τοροσίδης, Σταφυλίδης, Μανωλάς, Σωκράτης, Τζιόλης, Ζέκα, Φορτούνης (90′ Μανιάτης), Μπακασέτας (50′ Δώνης), Μάνταλος (90′ Κουρμπέλης), Μήτρογλου.

8ος όμιλος

Βοσνία-Ελλάδα 0-0
Εσθονία-Βέλγιο 0-2 (31΄ Μέρτενς, 86΄ Τσαντλί)
Γιβραλτάρ-Κύπρος 1-2 (30΄ Ερνάντες – 10΄αυτ. Τσιπολίνα, 87΄ Σωτηρίου)

Η βαθμολογία του ομίλου

Βέλγιο 16 (24-2)
Ελλάδας 12 (10-3)
Βοσνία 11 (13-5)
Κύπρος 7 (5-9)
Εσθονία 4 (5-17)
Γιβραλτάρ 0 (3-24)



Αποδοκίμασαν τον Εθνικό μας Ύμνο οι Βόσνιοι

Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες ολοκληρώθηκε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας στο «Μπίλινο Πόλιε Στάντιουμ» στη Ζένιτσα, πριν τη σέντρα στο παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με την Βοσνία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δείτε το βίντεο με τις αποδοκιμασίες των Βόσνιων:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης