Σε πρώτο πλάνο έχει περάσει στον Παναθηναϊκό η προοπτική αλλαγής σελίδας της «πράσινης» ΠΑΕ, καθώς ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι αποδέχεται την πρόταση της «Pan Asia» για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του «τριφυλλιού».

Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ, μετά από έξι χρόνια παρουσίας του στον ιδιοκτησιακό θώκο της ΠΑΕ αποφάσισε να παραδώσει σκυτάλη στο εν λόγω fund που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και εκπροσωπείται από τον Ταϊλανδό, Πάιρο Πιεγκπονσάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως τα πράγματα στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι τόσο… ρόδινα, καθώς η πλευρά του Ταϊλανδού επιχειρηματία το βράδυ του Σαββάτου με ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι ο εφοπλιστής θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να κάνει τα χρέη της ομάδας, που θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος, προκειμένου εν συνεχεία να ολοκληρωθεί το deal.

Aς πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Το μεσημέρι από το γραφείο του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ανακοινώθηκαν τα εξής: «Ο κ. Αλαφούζος με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην ιστορική ομάδα του Παναθηναϊκού αντιμετωπίζει με σοβαρότητα κάθε πρόταση η οποία θα μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον της ομάδας.

Τις τελευταίες ημέρες συζήτησε ενδελεχώς την πρόταση της PanAsiaInvestments για αγορά της ομάδας. Σήμερα ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος με επιστολή του γνωστοποίησε στην PanAsiaInvestments ότι κάνει δεκτή την πρότασή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή του κ. Αλαφούζου έχει ως εξής: “Αγαπητέ κύριε Πιεγκπονσάντ,

Σας ευχαριστώ για τις επιστολές σας με ημερομηνίες 28 Μαρτίου 2018 και 16 Απριλίου 2018.

Όπως συζητήθηκε στην τελευταία μας συνάντηση, προτίθεμαι να μεταβιβάσω όλες τις μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που έχω στην κατοχή μου άμεσα ή έμμεσα, έναντι €1 (ενός ευρώ) συνολικά, με αντάλλαγμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, από το επενδυτικό σας σχήμα απευθείας στην ΠΑΕ, ύψους €27 εκ. (είκοσι επτά εκατομμυρίων ευρώ), σύμφωνα με την δεσμευτική προσφορά σας της 16ης Απριλίου 2018.

Αναμένουμε την άμεση αντίδρασή σας για την υλοποίηση της συμφωνίας μας.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Αλαφούζος».

«Pan Asia»: «Ο κ. Αλαφούζος απάντησε, αλλά όχι στη δική μας πρόταση»

Όπως προαναφέραμε όμως, λίγες ώρες αργότερα μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Αλαφούζου ότι αποδέχεται την πρόταση της «Pan Asia» για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της «πράσινης» ΠΑΕ, η πλευρά του Πάιρο Πιεμπονγκσάντ εξέδωσε ανακοίνωση.

Μέσω αυτής κατέστησε σαφές ότι ο ιδιοκτήτης του «τριφυλλιού» «…απάντησε, αλλά όχι στη δική μας πρόταση».

Σύμφωνα με την πλευρά του Ταϊλανδού επιχειρηματία η πρόταση που αποδέχτηκε ο Γιάννης Αλαφούζος αφορά κάτι το εντελώς διαφορετικό, από αυτό που του έχει προταθεί, καλώντας μάλιστα τον εφοπλιστή να ξεκαθαρίσει τη στάση του για τα χρέη της ομάδας.

Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για επικοινωνιακά τρικ, υπόγεια παιχνίδια και προσωπικές σκοπιμότητες, σημειώνοντας με νόημα ότι «Στο μέλλον του Παναθηναϊκού δεν χωρούν επικοινωνιακά τρικ».

Αναλυτικά η επίσημη θέση του Ταϊλανδού επιχειρηματία:

«Προς όλους τους Φίλους και τους Φίλαθλους του Παναθηναϊκού

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων και μετά την επιστολή που λάβαμε από τον κ. Αλαφούζο θέλουμε άμεσα και με δημόσιο τρόπο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια διότι το μέλλον του Παναθηναϊκού δεν θα καθοριστεί από υπόγεια παιχνίδια και προσωπικές σκοπιμότητες.

Η πρόταση εξαγοράς για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει επισήμως κατατεθεί στις 28 Μαρτίου στον κ. Αλαφούζo και ήταν απολύτως σαφής.

Περιλαμβάνει επένδυση για μερική αποπληρωμή χρεών και επένδυση κεφαλαίου 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε μια ομάδα που με κεφάλαιο 20 εκατομμυρίων και χωρίς βάρη θα έδινε και πάλι τον αγώνα της για την κατάκτηση Εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Προέβλεπε να καταβάλλουμε 13 εκατομμύρια ευρώ για χρέη σε εφορία και δημόσιο, 7 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά του προπονητικού κέντρου «Γεώργιος Καλαφάτης» στο Κορωπί, 7 εκατομμυρία που είναι δεσμευμένα από τη τηλεοπτικό συμβόλαιο λόγω ενός δανείου που «ανακυκλώνεται» από τα χρήματα που έμπαιναν στην ΠΑΕ, μέσω της NOVA και την αμεση επένδυση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της ομάδας από το κονσόρτσιουμ. Πρόταση που ασφαλώς είναι παγκοίνως γνωστή πλέον.

Ο κος Αλαφούζος ισχυρίζεται ότι την αποδέχτηκε. Πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την πρότασή μας, επέλεξε το απόγευμα του Σαββάτου για να απαντήσει πλήν όμως όχι στη δική μας πρόταση.

Διότι σιωπά ως προς τα υπόλοιπα χρεη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα οποία έχει δεσμευτεί τόσο σε εμάς όσο και δημοσίως. Χρέη που διατεινόταν ότι τα αναλαμβάνει.

Είναι σαφές ότι ο κος Πιενγκμπονγκσάντ στοχεύει στην εξυγίανση και στην ανάπτυξη του Παναθηναϊκού και δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει κανένα προσωπικό συμφέρον απ΄όπου κι αν προέρχεται.

Είναι ώρες για κρίσιμες αποφάσεις. Είναι ώρα να κατανοήσουν οι επαΐοντες ότι στο μέλλον του Παναθηναϊκού δεν χωρούν επικοινωνιακά τερτίπια και εγωισμοί.

Να σημειώσουμε ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του κου Πιενγκμπονγκσάντ στην Ελλάδα είναι το δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται την συγκεκριμένη υπόθεση.

Κανένας δεν έχει την εξουσία να εκπροσωπεί τον κο Πιενγκμπονγκσάντ εκτός από τον εαυτό του και τους νομικούς του παραστάτες στην Ελλάδα».

Ποιος είναι ο Πιεμπονγκσάντ που εκπροσωπεί την «Pan Asia»

Το «Pan Asia Investements» έχει έδρα στην Ελβετία και εκπροσωπείται από τον Πάιρο Πιεγκπονσάντ, ο ο οποίος είναι Ταϊλανδός επιχειρηματίας, που διαθέτει τεράστια διαθέσιμα κεφάλαια.

Ο Πιεγκπονσάντ θεωρείται επιστήθιος φίλος με τον πασίγνωστο Ισραηλινό μάνατζερ, Πίνι Ζαχάβι, με τον οποίο άλλωστε συνεχίζει ατύπως τη συνεργασία του στη βελγική Μουσκρόν.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι είχε ενεργό εμπλοκή στο τεράστιο «deal» εξαγοράς της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και στην αγοραπωλησία της αγγλικής Ρέντινγκ, στην οποία άλλωστε ήταν ενεργό μέλος μέχρι πρότινος όταν παραχωρήθηκε το 75% από τους Ταϊλανδούς σε Κινέζους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μαζί με την «Pan Asia» στον Παναθηναϊκό φέρεται έτοιμος να επενδύσει και ο Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος γνωρίζει καλά τον Παϊρό Πιεγκπονσάντ, χωρίς πάντως να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο από τον επιχειρηματία.

 Ο Παναθηναϊκός, το Τσάμπιονς Λιγκ και η… επενδυτική γνωριμία με την Ελλάδα

Πριν λίγες ημέρες ο Πιεγκπονσάντ σε συνέντευξή του στο «Εθνοσπόρ» αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της πρότασης που έχει καταθέσει η «Pan Asian Investments» στον Γιάννη Αλαφούζο για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

«Η πρότασή μας είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ για την ομάδα και όλα τα χρέη και οι επιπρόσθετες υποχρεώσεις που θα προκύψουν στην πορεία», ανέφερε αρχικά ο επιχειρηματίας, με την προϋπόθεση πως πρώτα θα πληρωθούν από την πλευρά Αλαφούζου οφειλές, φόροι κ.ο.κ. από τα 13.000.000 ευρώ που θα του καταβάλει το fund για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στην επένδυση στον Παναθηναϊκό, ο Πιεγκπονσάντ είπε: «Ο δρόμος του Παναθηναϊκού προς το Champions League είναι πολύ πιο σύντομος και οικονομικός απ’ ό,τι άλλων ομάδων, που χρειάζονται άλλα μπάτζετ.

Χρειάζονται ορισμένα βασικά πράγματα για να ξαναφτάσει στο Champions League. Επιπλέον πρόκειται για ένα κλαμπ που έχει μεγάλη αποδοχή στο φίλαθλο κοινό που αγαπάει τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο.

Η δε προοπτική ανάμειξής μου στον Παναθηναϊκό είναι μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσω και άλλα πράγματα στην Ελλάδα και να βοηθήσω επενδυτικά. Άλλωστε γι’ αυτό βρίσκομαι και στο Σαν Μαρίνο, διότι βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον από τους ανθρώπους για επενδύσεις στις υποδομές.

Ξέρω επίσης ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού τρέφει τεράστια αγάπη για την ομάδα. Και εφόσον γίνει το deal, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε στον σύλλογο».

Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης