Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ακόμη και με ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής, ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς μπορεί να είναι.

Η διαδικασία αυτή είναι ακόμη δυσκολότερη για ασθενείς που έχουν νικήσει τον καρκίνο και ο οργανισμός τους είναι ταλαιπωρημένος είτε από τις χειρουργικές επεμβάσεις είτε από τις αλλεπάλληλες χημειοθεραπείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να δώσει μια έξτρα ώθηση στους ασθενείς που έχουν ριχτεί στη μάχη κατά του καρκίνου. Ωστόσο, η κούραση και ο πόνος που νιώθει κάποιος κατά τη διάρκεια της «μάχης» του ενάντια στην ασθένεια αποτελούν συνήθως αρνητικό παράγοντα, «ρουφώντας» την ενέργεια των ασθενών, οι οποίοι δεν βρίσκουν δύναμη ή κουράγιο για να αφιερώσουν λίγη ώρα να γυμναστούν.

Σύμφωνα με μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology, η γιόγκα ίσως αποτελεί την ιδανικότερη μορφή άσκησης για ασθενείς που έχουν νικήσει τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέσα από τη γιόγκα οι γυναίκες που έχουν κερδίσει τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού μπορούν να απολαύσουν όλα τα οφέλη της άσκησης στην υγεία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταφέρουν να «μετρήσουν» την αποτελεσματικότητα αυτής της μορφής άσκησης, οι ερευνητές ζήτησαν από γυναίκες όλων των ηλικιών, που είχαν επιζήσει από καρκίνο του μαστού, να παρακολουθήσουν για τρεις μήνες, δύο φορές την εβδομάδα, μαθήματα hatha yoga.

Η Janice Kiecolt-Glaser και η ερευνητική της ομάδας από το πανεπιστήμιο του Οχάιο εστίασαν σε δύο πολύ κρίσιμα σημεία, που αποτελούν αρνητικά σημάδια σε ό,τι αφορά τους δείκτες καλής υγείας: την κούραση και τις φλεγμονές.

Η κούραση που νιώθουν οι ασθενείς όσο διαρκούν οι θεραπευτικές συνεδρίες παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Μία στις τρεις γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού είναι λιγότερο δραστήρια σωματικά, κάτι που όμως αυξάνει τις πιθανότητες κακής υγείας και πρόωρου θανάτου, αναφέρει δημοσίευμα του Scientific American.

Οι φλεγμονές αποτελούν επίσης έναν σημαντικό παράγοντα μέτρησης της καλής υγείας, καθώς ενισχύουν το αίσθημα κόπωσης και με τη σειρά τους συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας όπως: καρκίνος, διαβήτης, καρδιακές ασθένειες και Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης