Αυστριακοί ερευνητές, μετά από έρευνα, ανακάλυψαν ότι η τεστοστερόνη αυξάνεται με τη βοήθεια της βιταμίνης D. Το συστατικό αυτό δημιουργείται από την έκθεσή μας στον ήλιο. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τη διατροφή.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Clinical Endocrinology, σε 2.299 άντρες, βρέθηκε ότι αυτοί που είχαν στον οργανισμό τους μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D είχαν περισσότερες σεξουαλικές ορμόνες, από αυτούς που δεν είχαν επαρκή αποθέματα του συστατικού αυτού. Και στις δύο περιπτώσεις, τα επίπεδα στο αίμα πέφτουν το χειμώνα και αυξάνονται το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επηρεάσουν τη libido ενός άντρα, καθώς μπορούν να μειώσουν και την ενέργειά του. Επίσης, η ύπαρξη τεστοστερόνης, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, βοηθάει στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και της πυκνότητας των οστών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Graz, στην Αυστρία, βρήκαν ότι οι άντρες, με το λιγότερο 30 νανογραμμάρια βιταμίνης D ανά μιλιλίτρο αίματος, είχαν περισσότερη τεστοστερόνη σε σχέση με αυτούς που είχαν έλλειψη βιταμίνης D. Στους 2.299 συμμετέχοντες βρέθηκε ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της βιταμίνης D βρίσκονταν στην κορύφωσή τους τον Αύγουστο και έπεφταν το χειμώνα, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα το Μάρτιο.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης