Τα δίχτυα μάς προστατεύουν από ασθένειες που μεταδίδουν τα κουνούπια. Μία νέα επαναστατική κουνουπιέρα με ειδική σύσταση εμπεριέχει το εντομοκτόνο και εγγυάται ασφαλή και αποτελεσματική προστασία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΕ), περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία. Μάλιστα, το 90% των θανάτων καταγράφεται στην Αφρική. Οι ειδικοί συμφωνούν στο μεταξύ ότι δίχτυα προστασίας που έχουν εμποτιστεί με εντομοκτόνο είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας από την εξάπλωση της ασθένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κουνουπιέρες θεωρούνται πολύ σημαντικές κυρίως για την προστασία των μικρών παιδιών την ώρα του ύπνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα δύο θύματα της ελονοσίας δεν έχει συμπληρώσει το 5ο έτος της ηλικίας του. Ο Γιούργκεν Μάι, καθηγητής τροπικής ιατρικής στο Ινστιτούτο Μπέρνχαρντ-Νοχτ στο Αμβούργο, θεωρεί ότι οι κουνουπιέρες εξακολουθούν να είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας από τα τσιμπήματα, επειδή, όπως λέει, τα ανωφελή κουνούπια – που φέρουν και μεταδίδουν την ελονοσία – είναι ενεργά κυρίως τη νύχτα.

Το εντομοκτόνο εμποτίζεται στα υλικά κατασκευής

Ωστόσο, οι συνηθισμένες κουνουπιέρες εμφανίζουν αδυναμίες. Έπειτα από μακροχρόνια χρήση, βρομίζουν, ενώ, αν πλυθούν πολλές φορές, ξεφτίζουν. Παράλληλα, δίχτυα με πιο ανθεκτικές ίνες καθαρίζουν δύσκολα. Επίσης, τα δίχτυα πρέπει να ψεκάζονται επανειλημμένα με εντομοκτόνο, ώστε να απωθούν αποτελεσματικά τα κουνούπια. Το εντομοκτόνο με τη σειρά του φεύγει έπειτα από κάθε πλύσιμο.

Η πρόκληση για τους ειδικούς ήταν να κατασκευαστεί ένα νέο ειδικό δίχτυ, που να εμπεριέχει εντομοκτόνο και ταυτόχρονα να μπορεί να πλένεται χωρίς να επηρεάζεται η δραστικότητά του. «Γι’ αυτό θέλαμε να κατασκευάσουμε ένα δίχτυ, το οποίο να συνδυάζει την απαλή υφή με την ανθεκτικότητα. Κυρίως, όμως, το εντομοκτόνο πρέπει να βρίσκεται από την αρχή μέσα στις ίνες του διχτυού» εξηγεί ο Φρεντερίκ Μπαούρ, γεωπόνος της Bayer CropScience στη Λιόν της Γαλλίας, ο οποίος ερευνά τρόπους καταπολέμησης των ασθενειών που μεταδίδονται μέσω των εντόμων. Έτσι προέκυψε η κατασκευή μίας κουνουπιέρας από πολυπροπυλένιο. Η ιδιαιτερότητά της είναι (κατά το πρότυπο των αθλητικών ρούχων με ειδική σύνθεση που εγκλωβίζει τη μυρωδιά του ιδρώτα) ότι το εντομοκτόνο αναμειγνύεται πριν από την ύφανση με το μείγμα των υλικών της κουνουπιέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ασφάλεια για μικρά παιδιά

Το προστατευτικό δίχτυ αναχαιτίζει τις επιθέσεις των κουνουπιών.

«Οι ίνες απελευθερώνουν το εντομοκτόνο πολύ αργά» λέει ο Μπαούρ και εξηγεί ότι «αν το εντομοκτόνο ξεπλυθεί ή απομακρυνθεί από την επιφάνεια εξαιτίας της χρήσης, τότε εκκρίνεται κι άλλη δραστική ουσία από το εσωτερικό του διχτυού. Αυτός ο βαθύς εμποτισμός κρατά πολύ καιρό. Μπορεί κανείς να πλύνει το δίχτυ πάνω από 30 φορές χωρίς να χαθεί η δραστικότητα του εντομοκτόνου. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο ΠΟΕ».

Η νέα αυτή κουνουπιέρα είναι πιο ασφαλής και για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη που μπορεί να έρθουν σε επαφή μαζί της, καθώς το εντομοκτόνο διοχετεύεται πάντα σε μικρές ελεγχόμενες δόσεις. Η ειδική εμποτισμένη κουνουπιέρα φέρει την ονομασία Life-Net («δίχτυ ζωής») και η Bayer σχεδιάζει τώρα να κατασκευάσει ένα εκατομμύριο τεμάχια. Η ζήτηση είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλη. Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από ελονοσία υπολογίζεται παγκοσμίως σε 300 με 500 εκατομμύρια.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης