Όσες τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πιθανό να έχουν λιγότερες ρυτίδες και να δείχνουν νεώτερες, σύμφωνα με μελέτες.
Οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος πρωτοεμφανίζονται από την ηλικία των 30 ετών, όταν η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται σταδιακά, γεγονός φυσιολογικό με το πέρασμα του χρόνου. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια οξυγόνου, που αποτελούν την κύρια αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος, ενώ έχουν σχετισθεί και με τον καρκίνο του δέρματος.

Την όλη κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί πρόωρη γήρανση. Οι αντιοδειξωτικές ουσίες που υπάρχουν στον οργανισμό μας πιστεύεται ότι εμποδίζουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του σώματος. Ωστόσο ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες, ούτε σε επαρκείς ποσότητες, γι’ αυτό πρέπει να τις προμηθεύεται από την τροφή.

Οι ουσίες με τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι οι βιταμίνες Α, C, D, Ε και βήτα-καροτίνη, αλλά και τα φλαβονοειδή. Λαχανικά όπως τα καρότα, οι τομάτες, η πάπρικα και το λάχανο περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, το ίδιο και το πράσινο τσάι. Για να προσλαμβάνει κανείς επαρκείς ποσότητες από τις παραπάνω βιταμίνες πρέπει να τρώει τα τρόφιμα που τις περιέχουν.
Βιταμίνη Α: ζωικές τροφές, γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός.
Βιταμίνη C: πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, ντομάτες, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές.

Βιταμίνη D : μουρουνέλαιο, ψάρια, εμπλουτισμένα δημητριακά.
Βιταμίνη Ε: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, δημητριακά, πράσινα λαχανικά.
Βήτα-καροτίνη: σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκοπατάτες, καρότα.
Φλαβονοειδή: τσάι, φράουλες, κρεμμύδια, μήλα, σταφύλια, μπρόκολο, σπανάκι, μπανάνες, πατάτες, κόκκινο κρασί.

