Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τα τουρκικά προϊόντα που θα σταματήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 να εισάγονται στη Ρωσία, στο πλαίσιο των ρωσικών αντιποίνων για την κατάρριψη του μαχητικού Sukhoi Su-24 από τουρκικά πυρά, στις 24 Νοεμβρίου.

Οι ρωσικές κυρώσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του 2016, καλύπτουν κυρίως τις εισαγωγές που πραγματοποιούσε η Ρωσία σε φρούτα και λαχανικά​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με επίσημες ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, η Μόσχα επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στις εμπορικές της σχέσεις με την Άγκυρα από τις αρχές του χρόνου, κάνοντας πράξη τις προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία θα τιμωρηθεί για την επιθετική της συμπεριφορά. Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε προσθέσει, μάλιστα, ότι όσο παραμένει στην εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων. 
Οι κυρώσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του 2016, καλύπτουν κυρίως τις εισαγωγές που πραγματοποιούσε η Ρωσία σε φρούτα και λαχανικά. Ειδικότερα, με τα νέα δεδομένα, η Μόσχα αρνείται πλέον να εισάγει σειρά νωπών και αγροτικών προϊόντων, όπως τομάτες, πορτοκάλια, μήλα, βερίκοκα, λάχανα, αλάτι, μπρόκολα, μανταρίνια, αγγούρια, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, σταφύλια, φράουλες, κρεμμύδια, γαρίφαλο, κοτόπουλα και κρέας γαλοπούλας. Αντιθέτως, δεν έχει καταστεί σαφές, λόγω απουσίας επίσημων ανακοινώσεων, αν θα επιβληθούν περιορισμοί και στην εισαγωγή αλιευμάτων, κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών, ξηρών καρπών και λεμονιών.

Η Τουρκία, στους 10 πρώτους μήνες του 2015, εξήγαγε περίπου 300.000 τόνους ντομάτες, 255.000 τόνους εσπεριδοειδών, 20.000 τόνους λευκού κρέατος και 36.000 τόνους αλατιού. Τα προϊόντα που βρίσκονται στη… μαύρη λίστα των απαγορεύσεων αγγίζουν σε αξία τα 764 εκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύουν το 42% των εσόδων από τις εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας.

Πηγή: Milliyet

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης