Οι ισπανικές μετοχές και το ευρώ υποχωρούν ενώ οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα τους σε διάστημα ενός μηνός, καθώς οι αυτονομιστές της Καταλονίας που ήθελαν να αποσχιστούν από την Ισπανία κέρδισαν τις περιφερειακές εκλογές.

Τα αποσχιστικά κόμματα κέρδισαν μια μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της πλούσιας ισπανικής περιφέρειας της Καταλονίας, αποτέλεσμα που πιθανόν να παρατείνει τις πολιτικές εντάσεις που έχουν πλήξει την ισπανική οικονομία και προκάλεσαν την έξοδο των επιχειρήσεων από την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα χτύπησε τις ισπανικές μετοχές, με τον IBEX της Ισπανίας να υποχωρεί έως και 1,5% , με τις τράπεζες – και ειδικά της Ισπανίας – να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με τον δείκτη των τραπεζών της ζώνης του ευρώ να μειώνεται κατά 0,8%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX σημειώνει πτώση μόλις 0,1%, καθώς οι ισπανικές μετοχές δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών ότι η όποια αναταραχή από τις εκλογές στην Καταλονία θα περιοριζόταν κυρίως στην Ισπανία.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,1%, όπως και ο CAC 40 της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ μειώθηκε στο $ 1.1817 καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από περιφερειακές ψηφοφορίες την Πέμπτη έδειξαν ότι τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία διατηρούν την απόλυτη πλειοψηφία. Στη συνέχεια μείωσε τις απώλειες στα 1,1853 δολάρια, υποχωρώντας κατά 0,2%.

Οι αποδόσεις στο 10ετές κρατικό ομόλογο της Ισπανίας αυξάνονται κατά 5 μονάδες βάσης σε ψηλό 1,5 μηνών και στο 1,52%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε περίπου 111 μονάδες βάσης.

Ο δείκτης MSCI των παγκόσμιων μετοχών ήταν αμετάβλητος. Οι μετοχές της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού ακολούθησαν την Wall Street, αφού και οι τρεις δείκτες της σημείωσαν άνοδο λόγω της ενίσχυσης των τραπεζικών και των ενεργειακών μετοχών καθώς και της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας η οποία κινήθηκε στο τρίτο τρίμηνο με τον υψηλότερο ρυθμό σε πάνω από δύο χρόνια.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετράει το νόμισμα των ΗΠΑ έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, σημειώνει άνοδο κατά 0,1%.

Στα εμπορεύματα, oι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν από τα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 που σημείωσαν χθες, λόγω της αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ και της αναμενόμενης εκ νέου λειτουργίας του αγωγού Forties στη Βόρεια Θάλασσα τον Ιανουάριο.

Τα συμβόλαια του αργού West Texas Intermediate (WTI) στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στα 58,16 δολάρια το βαρέλι μειωμένα κατά 20 σεντς ή κατά 0,3% από το χθεσινό κλείσιμο. Τα αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου, κινείται στα 64,81 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 19 σεντς ή 0,1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης