«Οφείλουμε να χτυπήσουμε τη ρίζα του φαινομένου που συνθέτουν οι παγιωμένες διακρίσεις και προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών. Να αναμετρηθούμε καθημερινά με τις αντιλήψεις που δικαιολογούν τη βία σε βάρος τους, προτάσσοντας μια κουλτούρα που δεν θα είναι σεξιστική, δεν θα τις εκθέτει στον φόβο της βίας και παίρνουμε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Σε θεσμικό επίπεδο, επισήμανε ο υπουργός «παρεμβαίνουμε με νομοσχέδιο για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας που φέρνουμε στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες μέρες μετά από πρόταση της γενικής γραμματείας Ισότητας».
Μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου:
– Ενισχύεται η εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Εντάσσεται η διάσταση του φύλου σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού, εφαρμογής και αξιολόγησης των δημόσιων πολιτικών για την κοινωνική αλληλεγγύη.
– Προωθείται η ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων και στην απασχόληση, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στη διαφήμιση.
– Δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τοπικών δομών με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Όπως επισήμανε ο υπουργός «πρόκειται για μια σειρά θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών αλλά και για την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, τις οποίες παίρνει η κυβέρνηση με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την ασφυκτική λιτότητα, καθώς η λιτότητα έπληξε καίρια τα δικαιώματα (και) των γυναικών».
Αποδεδειγμένα πλέον, επισήμανε ο κ Χαρίτσης η κρίση παρόξυνε το πρόβλημα, καθώς η φτώχεια, η ανεργία και η επισφάλεια βιώνονται διπλά από τις γυναίκες εξαιτίας των παγιωμένων διακρίσεων σε βάρος τους.
Ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε ότι οι πρωτοβουλίες από μόνες τους δεν αρκούν αν δεν «αντιπαλέψουμε τις επικρατούσες νόρμες σε βάρος των γυναικών, τον διάχυτο σεξισμό, τον μισογυνισμό, την κουλτούρα του βιασμού με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, στην οικογένεια, το σχολείο, την εργασία, τα media, τον δημόσιο βίο.
«Η βία κατά των γυναικών» πρόσθεσε «είναι ένα φαινόμενο τόσο παλιό όσο και οι πατριαρχικές κοινωνίες. Έγινε ωστόσο “ορατή”, αναγνωρίστηκε ως κοινωνικό πρόβλημα, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στους αγώνες και την επιμονή των ίδιων των ίδιων των γυναικών και πρωτίστως, του φεμινιστικού κινήματος».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ανέφερε ο υπουργός, μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη από την ηλικία των 15 ετών και άνω έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το 40% με 50% των γυναικών της ΕΕ έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Βεβαίως σημείωσε «η βία κατά των γυναικών δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές ή φυλετικές ομάδες. Πλήττει οριζόντια τον γυναικείο πληθυσμό «και αυτό γιατί τα αίτια της συνδέονται άμεσα με τις παγιωμένες κοινωνικές και οικονομικές δομές εξουσίας, αλλά και τις κυρίαρχες αντιλήψεις.
Δομές που συστηματικά αναπαράγουν μια σχέση ανισότητας μεταξύ των ανδρών και των γυναικών και καθιστούν τη βία δυνατή σε βάρος των δεύτερων. Που υποβιβάζουν, απαξιώνουν και αντικειμενοποιούν τις γυναίκες διαμορφώνοντας ένα κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτή η βία γίνεται αποδεκτή».
«Το κοινωνικό στίγμα, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που ρίχνουν το φταίξιμο στις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που πολλές φορές μεταθέτει την ευθύνη στα θύματα και αθωώνει τους θύτες, αποτρέπουν μεγάλο αριθμό γυναικών από το να καταγγείλουν ανοικτά τη βία.
«Εδώ ακριβώς έγκειται η σημασία του κινήματος “me too”… παρότι μετρά μόλις έναν χρόνο ζωής. Κλονίζει την κουλτούρα της σιωπής, της ενοχής και της περιφρόνησης του λόγου των γυναικών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ Χαρίτσης.