Με απειλές και πρόστιμα επέλεξαν η κυβέρνηση και  το Υπουργείο Υγείας να ξεκινήσουν την εφαρμογή του προγράμματος του προσωπικού γιατρού από την 1η Ιουλίου.

Η δαμόκλειος σπάθη της «ποινής» που επικρέμαται σε όσους δεν εγγραφούν άμεσα ή απλώς δεν θέλουν να εγγραφούν αναφέρεται στη νέα Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ: «Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα των παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό, τότε συντρέχουν στο πρόσωπό του σωρευτικά οι συνέπειες “αντικίνητρα”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολίτες που πληρώνουν ούτως ή άλλως για την υγεία τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα αν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022 δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οι μη εγγεγραμμένοι λοιπόν σε προσωπικό ιατρό, από την 1η/10/2022 θα τιμωρούνται με πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, σε ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Και από την 1η/10/2022 και μετά, στην πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές θα προστεθεί ένα επιπλέον 10% -σύνολο 20% επιβάρυνση- κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Και τους… αντιρρησίες περιμένει και ένα τρίτο πακέτο από την 1η Ιανουαρίου 2023: Θα πληρώνουν ακόμα 10% επιπλέον συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προνόμια όσων εγγραφούν στο πρόγραμμα -το σύστημα κινήτρων με στόχο την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό γιατρό- είναι ότι θα έχουν προτεραιότητα από 1ης Ιανουαρίου 2023 για τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας.

Αποζημίωση ιατρών

Για τους γιατρούς του κλάδου του ΕΣΥ, επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι 1.500 άτομα και για εγγεγραμμένους πολίτες από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα, αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως: από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημερομηνία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ, από 50 έως 69 ετών στα 23 ευρώ, και από 70 ετών και άνω στα 25 ευρώ.

Η πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση για πληθυσμό εγγεγραμμένων από 1.501 έως 2.000 άτομα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα με το ετήσιο ποσό αποζημίωσης που αντιστοιχεί στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τα παραπάνω, αναγόμενο και καταβαλλόμενο σε μηνιαία βάση.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, για εγγεγραμμένους πολίτες έως 2.000 άτομα, αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως: Από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημερομηνία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ. Από 50 έως 69 ετών, στα 30 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 45 ευρώ.

Η μηνιαία αποζημίωση υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα με το ετήσιο ποσό αποζημίωσης που αντιστοιχεί στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τα παραπάνω, αναγόμενο και καταβαλλόμενο σε μηνιαία βάση.

Για τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές μονάδες σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί προβληματικές και άγονες, το ύψος και ο τρόπος αποζημίωσής τους θα προσδιοριστούν με νέα απόφαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης