Συνήθως μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές, επιστρέφουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς με αρκετά παραπανίσια κιλά. Είτε επειδή χαλαρώνουμε λόγω των διακοπών, είτε επειδή λόγω της θάλασσας μας ανοίγει η όρεξη και χωρίς να το καταλάβουμε αυξάνεται το βάρος μας.
Έτσι τελευταία στιγμή τρέχουμε να μαζέψουμε τα… ασυμμάζευτα. Μην ανησυχείτε όμως, για καλή μας τύχη υπάρχουν πολλές δίαιτες οι οποίες μπορούν να μας επαναφέρουν στα φυσιολογικά μας. Μια από αυτές είναι και η δίαιτα της ζώνης (zone diet) η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία κυρίως στην Αμερική από αρκετές σταρ του Χόλυγουντ.
Η δίαιτα ζώνης, λοιπόν, βασίζεται σε αυστηρά μια επιστημονική προσέγγιση για απώλεια βάρους. Ο δρ. Sears μετά από χρόνια συνεχούς έρευνας και μελέτης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιες συγκεκριμένες ορμόνες (eicosonoids) ελέγχουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την διάπλαση του σώματός μας. Η θεωρία του λέει ότι το ποσοστό του λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα μας σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή και παρουσία των συγκεκριμένων ορμονών.
Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει μεταξύ άλλων ως στόχο να μας δώσει αίσθηση ενέργειας και βέλτιστης λειτουργίας χωρίς πείνα. Σε αυτή την κατάσταση, η απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι αναμενόμενη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αυστηρή τήρηση της δίαιτας που κρατάει σε ιδανική ισορροπία αυτές τις ορμόνες μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τη δίαιτα, εφόσον οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες είναι τα θρεπτικά συστατικά που καθορίζουν την ορμονική μας δραστηριότητα, η κατανάλωσή τους σε τέλειο συνδυασμό είναι το πιο σημαντικό συστατικό. Όπως και με άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η δίαιτα ακολουθεί μια μέση αναλογία 40-30-30: 40 τοις εκατό της θερμιδικής πρόσληψης είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, 30 τοις εκατό πρόσληψη πρωτεϊνών και 30 τοις εκατό πρόσληψη λίπους.
Για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία είναι σημαντικό να επιλέξουμε σωστά τα τρόφιμα από τα οποία θα λάβουμε τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και το λίπος. Το πρόγραμμα επιχειρεί να απλουστεύσει τη διαδικασία επιλογής και την καταμέτρηση των γραμμαρίων. Σε γενικές γραμμές, το σύστημα εντοπίζει και προτείνει υγιεινές πηγές πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων. Για παράδειγμα, το στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας μαστού είναι προτιμότερα από λιπαρά κρέατα όπως το μπέικον και το πεπερόνι. Προτεινόμενοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν όλα τα λαχανικά και τα φρούτα που δεν είναι αμυλώδη. Έτσι για παράδειγμα, το καλαμπόκι και οι πατάτες πρέπει να αποφεύγονται.
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

