Ο πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ που επιτηρεί τη Συνθήκη Κατά των Βασανιστηρίων, Κλαούντιο Γκρόσμαν, δηλώνει απογοητευμένος από την εφαρμογή της. Κι αυτό διότι παρά το γεγονός ότι η συνθήκη υπογράφτηκε πριν από 26 χρόνια, τα βασανιστήρια σε χώρες που την υπέγραψαν υφίστανται ακόμη.
«Ο κόσμος πολύ απέχει από το να επιτύχει το στόχο της εξάλειψης των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης, όπως καλούσε το κείμενο της διεθνούς συμφωνίας η οποία υπεγράφη το 1984. Η απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων δεν είναι ακόμα πραγματικότητα σε πολλά κράτη που έχουν κυρώσει τη συνθήκη», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στο περιθώριο συναντήσεων με ανώτατα στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η συνθήκη απαγορεύει τα βασανιστήρια υπό οποιεσδήποτε συνθήκες–περιλαμβανομένης της διεξαγωγής πολέμων ή του ξεσπάσματος εσωτερικών συγκρούσεων. Το κείμενο απαγορεύει, παράλληλα, την απέλαση σε χώρες όπου υπάρχει κίνδυνος τα πρόσωπα που εκδίδονται να υποστούν βασανιστήρια και απαγορεύει τη χρήση βασανιστηρίων για να αποσπώνται πληροφορίες στο πλαίσιο δικών.
Κι όμως, οι 64 από τις 147 χώρες που έχουν υπογράψει απορρίπτουν την αρμοδιότητα της Επιτροπής να εξετάσει καταγγελίες ανθρώπων ότι υπέστησαν βασανιστήρια σ’ αυτές.

