Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μπορεί η κοπέλα μου να έχει κολλήσει HPV;

Κώστας: Γιατρέ καλησπέρα. Πρόσφατα η κοπέλα μου έκανε τεστ ΠΑΠ και της βρήκαν ότι έχει υπερκεράτωση και παρακεράτωση. Ψάχνωντας στο net είδα ότι αυτό σημαίνει ότι έχει κολλήσει τον ιό HPV. Κατά τη σεξουαλική επαφή πολλές φορές πονάει. Ισχύει αυτό; Υπάρχει θεραπεία; Κάνουμε σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Αγαπητέ Κώστα,

Η κυτταρολογική εξέταση τραχηλικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου μελετά τις αλλοιώσεις (αν υπάρχουν) που έχουν υποστεί τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Η διάγνωση για την μόλυνση δεν τίθεται με το test καθώς οι κυτταρολόγοι περιγράφουν συνήθως αλλοιώσεις συμβατές με μόλυνση από τον ιό HPV. Όταν μία γυναίκα μολυνθεί από τον ιό, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία αλλά τακτική παρακολούθηση με test Παπανικολάου ανά τακτά χρονικά διαστήματα και χρήση κάποιας επεμβατικής μεθόδου όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Από τη στιγμή που έχετε ελεύθερες σεξουαλικές επαφές το πιθανότερο είναι ότι και εσείς είστε φορέας του ιού HPV χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ποιος το μετέδωσε σε ποιον και πότε.

Όσον αφορά το κομμάτι της δυσπαρευνίας, η σύντροφός σας θα πρέπει να επισκεφτεί έναν γυναικολόγο καθώς το πόρισμα του test Pap δεν δικαιολογεί πόνο στην επαφή. Πρέπει να διερευνηθεί το αίτιο προκειμένου να δοθεί η δέουσα λύση.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr. Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης