Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι σε ισχύ από την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στην Κύπρο και αναμένεται να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται αρχές Φεβρουαρίου. Εκτιμήσεις για το πώς θα γίνει η αποκλιμάκωση των μέτρων σίγουρα είναι πρόωρες σ’ αυτό το στάδιο.

Το Υπουργείο Υγείας από τις 7 Ιανουαρίου εμπερικλείει στην καθημερινή επιδημιολογική ενημέρωση και το ποσοστό θετικότητας σε παγκύπρια βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά τα ποσοστά μέχρι τις 12 Ιανουαρίου

7 Ιανουαρίου: 3.69%
8 Ιανουαρίου: 3.63%
9 Ιανουαρίου: 2.93%
10 Ιανουαρίου: 3.86%
11 Ιανουαρίου: 2.24%
12 Ιανουαρίου: 1.96%

Τα επιθυμητά και τα ιδανικά όρια του ποσοστού θετικότητας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

<3% είναι το επιθυμητό ενώ το ιδανικό ορίζεται από την επιστημονική κοινότητα στο <1%. Το ποσοστό θετικότητας επηρεάζεται μεν από τον αριθμό των τεστ αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι για έναν περίπου μήνα το ποσοστό θετικότητας ήταν στο 5.5%.

Επισημαίνεται ότι τόσο η επιδημιολογική ομάδα όσο και το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνουν τη διενέργεια rapid τεστ και γι’ αυτό έχει γίνει και σχετική πρόβλεψη προκειμένου να μη χρησιμοποιείται επιπλέον sms για τον σκοπό αυτό.

Η εικόνα των νοσοκομείων

Βεβαρημένη παραμένει η εικόνα των νοσηλευτηρίων την ώρα που οι κρατικές υπηρεσίες ενεργοποιούν έκτακτα πλάνα «επίταξης» κι άλλων νοσοκομείων στα οποία θα νοσηλευτούν ασθενείς με κορωνοϊό.

Αυτό που τονίζεται σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξης του 5% των θετικών ατόμων θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ένα ποσοστό της τάξης του 10% απ’ αυτούς που νοσηλεύονται θα χρειαστούν εντατική υποστήριξη κατά τη νοσηλεία τους. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας σε κοινό θάλαμο είναι 10 μέρες και άλλες 10 σε κλίνη μονάδας εντατικής θεραπείας.

Πηγή: sigmalive.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης