Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε σήμερα η Βουλή, γύρω από την οποία εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια. Γύρω στις 10:00 το πρωί , διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι της ΑΗΚ προκάλεσαν ζημιά στη γεννήτρια του κτηρίου, με αποτέλεσμα οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο να εγκλωβιστούν εντός του κτηρίου, αφού οι ηλεκτρικές πόρτες κλείδωσαν αυτόματα.

Ωστόσο η ηλεκτροδότηση επανήλθε μια ώρα αργότερα, και την ίδια ώρα επανάρχισε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία είχε διακοπεί πριν καλά καλά αρχίσει στις 9 το πρωί. Παρών στην συνεδρία είναι ο υπουργός Οικονομικών, ενώ για την Νομική Υπηρεσία υπάρχει εκπρόσωπος, αντί ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Εντός του κτηρίου βρίσκονται και άνδρες της ΜΜΑΔ με πλήρη εξάρτηση, προκειμένου να προστατεύσουν βουλευτές και προσωπικό από τυχόν είσοδο των εκνευρισμένων διαδηλωτών.

Με πλαστικά μπουκάλια νερού και φρούτα, εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδήλωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπάθησαν νωρίτερα να εισέλθουν εντός του κτιρίου.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι φωνάζοντας «πουλημένοι» και γιουχαΐζοντας τους βουλευτές, αγανακτισμένοι και οργισμένοι, έριξαν το κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η Αστυνομία για να περιορίσει τους διαδηλωτές από το να εισέλθουν στο κτίριο.

Εντός του κτηρίου, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις διακόπηκε πριν καν αρχίσει, ενώ οι βουλευτές – μέλη της επιτροπής παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο αίθριο του Κοινοβουλίου. Αιτία της αναβολής ήταν η επίθεση που δέχθηκε το όχημα του Γενικού εισαγγελέα όταν κατεύφθασε στο χώρο της Βουλής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει χωρίς να παραστεί καν στην Επιτροπή.

Έντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, που προσπάθησε να ανακόψει τους διαδηλωτές, ωστόσο δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να φθάσουν μέχρι την είσοδο της Βουλής και να προσπαθούν να εισέλθουν.

Φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να υπήρξαν και μικροτραυματισμοί αστυνομικών ή και διαδηλωτών.

Στην προσπάθεια της Αστυνομίας να ανακόψει το πλήθος ρίχθηκαν κροτίδες, ενώ επίθεση από τους εργαζομένους δέχθηκαν και δημοσιογράφοι/φωτογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις διαδηλωτές επιχείρησαν να αρπάξουν κάμερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έξω από τη Βουλή βρέθηκαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης και του ΔΗΚΟ, Αγγελος Βότσης, οι οποίοι απ’ότι φαίνεται επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ομάδα μικρών παιδιών που πραγματοποιούσαν σχολική επίσκεψη στη Βουλή αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν λόγω της έκρυθμης κατάστασης. Τα παιδάκια αποχώρησαν με ασφάλεια από την πίσω πλευρά της Βουλής.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι σήμερα βρέθηκαν μπροστά από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν γύρω στις 2,5 με 3 χιλιάδες άτομα.

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ – ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ, ανακοίνωσαν περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις από την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, Ανδρέας Πανόρκος, σε πρωινές του δηλώσεις είπε ότι στόχος των μέτρων είναι να σταλεί το μήνυμα στη Βουλή ότι αν περάσει το νομοσχέδιο, θα φορτωθούν τεράστια ποσά στον λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώνει πολύ πιο ακριβό ρεύμα.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο έκτρωμα και πρόσθεσε οτι θα πρέπει να αποσυρθεί και να διεξαχθεί διάλογος.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο κ. Πανόρκος είπε ότι θα κλιμακώνονται αναλόγως των εξελίξεων. Είπε επίσης ότι σήμερα δεν αναμένονται διακοπές ρεύματος, αλλά αύριο ενδεχομένως να υπάρξουν διακοπές, αφού η παραγωγή θα βρίσκεται στο όριο.

Απολογήθηκε για τα μέτρα και πρόσθεσε ότι ο αγώνας διεξάγεται για τον ίδιο τον λαό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης