Μία νέα μελέτη από τη Σουηδία αξιολόγησε την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία γυναικών 49-83 ετών. Συνολικά, μελετήθηκαν πάνω από 35.000 γυναίκες. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 1 φλυτζάνι καφέ την ημέρα είχαν περίπου 25% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε κάποια φάση της ζωής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω του σχεδιασμού της, αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καφές ελαττώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Απλώς, υποδεικνύει μια στενή σχέση μεταξύ των δύο παραμέτρων, ακόμη κι αν έχουν αποκλειστεί σχετικοί επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Βέβαια, αν μελλοντικά επιβεβαιωθεί ότι ο καφές έχει τέτοια προστατευτική δράση, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά και την καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη.
Η ιατρική έρευνα έχει εξαγάγει αμφίρροπα συμπεράσματα γύρω από τις ιδιότητες του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει υποστηριχθεί ότι η μεγάλη συγκέντρωση καφεΐνης στο σώμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Από την άλλη, η καφεΐνη μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης της μπορεί να προστατεύει από ορισμένους συχνούς καρκίνους, όπως του εντέρου, του παγκρέατος και του εγκεφάλου. Επίσης, πρόσφατη μελέτη ανέδειξε ότι οι άνδρες καπνιστές που πίνουν τακτικά καφέ μπορεί να προστατεύονται απέναντι στα εγκεφαλικά επεισόδια.

Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

