Ένα νέο τεστ στα ούρα των εγκύων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων των γυναικών που πρόκειται να αναπτύξουν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester της Αγγλίας μελέτησαν τη σύνθεση πρωτεϊνών στα ούρα εγκύων που βρίσκονταν στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης τους. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που προχώρησαν να αναπτύξουν προεκλαμψία είχαν ιδιαίτερη αναλογία πρωτεϊνών στα ούρα τους.

Η προεκλαμψία είναι πάθηση της εγκυμοσύνης, που συνδυάζει υψηλή αρτηριακή πίεση και λεύκωμα στα ούρα. Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί κάποιες γυναίκες θα εκδηλώσουν προεκλαμψία, αυτή είναι πιο συχνή στην πρώτη εγκυμοσύνη, στις πολύ νεαρές καθώς και τις ηλικιακά πιο ώριμες εγκύους. Η προεκλαμψία είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια στη γυναίκα, ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Η δε μόνιμη θεραπεία είναι η επίσπευση της γέννησης του εμβρύου.

Το νέο τεστ μπορεί να αποβεί αρκετά χρήσιμο, αφού οι μέν γυναίκες με θετικό τεστ θα παρακολουθούνται πιο στενά, ενώ οι γυναίκες με αρνητικό τεστ μπορούν να αισθάνονται καθησυχασμένες ότι είναι απίθανο να αναπτύξουν προεκλαμψία.

Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης