Θεματικό πάρκο με θέμα «Κόκκινο στα Ατυχήματα, Πράσινο στη Ζωή», συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με σκοπό να αποκτήσουν οι μαθητές δημοτικών σχολείων κυκλοφοριακή παιδεία και να εξοικειωθούν με κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου o περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «αυτή η συνεργασία στέλνει ένα “ηχηρό” μήνυμα, δηλαδή όχι άλλες άδικες ανθρωποθυσίες στην άσφαλτο, όχι άλλα χαμένα όνειρα και ελπίδες, από βιασύνη, απροσεξία ή άγνοια των κανόνων οδικής ασφάλειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι «το ζήτημα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας είναι τεράστιο, γι’ αυτό και η ευθύνη όλων όσοι εκπροσωπούμε την κοινωνία και λειτουργούμε υπέρ της, πρέπει να είναι διαρκής και να εκφράζεται μέσα από δράσεις».

Από την πλευρά του, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης αναφέρθηκε στους στόχους της Αστυνομίας, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, σημειώνοντας:

«Έχουμε συμπεριλάβει στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, διότι αποτελεί μια από τις υψηλότερες προτεραιότητές μας». Προσέθεσε δεν πως «στρέφουμε τις ελπίδες στους αυριανούς πολίτες – οδηγούς, που θα έχουν καλλιεργήσει από τα πρώτα τους σχολικά χρόνια την οδική ασφάλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του θεματικού πάρκου, είπε ότι «στελεχώνεται από προσωπικό της αστυνομίας, ενώ το εκπαιδευτικό κομμάτι το έχουν αναλάβει καταρτισμένοι αξιωματικοί των υπηρεσιών Τροχαίας».

Επίσης, είπε ότι «οι τρεις βιωματικές-διαδραστικές δραστηριότητες έχουν σχεδιασθεί με σύγχρονα πρότυπα εκπαίδευσης από την υπηρεσία μας, με την επιστημονική καθοδήγηση των συνδιοργανωτών μας».

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, επεσήμανε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής και ιδιαίτερα του υπουργείου Παιδείας, είναι η θεματική ενασχόληση πάνω στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας και κυρίως της κυκλοφοριακής αγωγής.

Μάλιστα, όπως παρατήρησε, «τα ζητήματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής αποτελούν πάνω απ’ όλα ζήτημα παιδείας, διότι μόνο αν μάθουν τα παιδιά από πολύ νωρίς θα μπορέσουν να ενσωματώσουν βασικές αρχές και αξίες».

Το θεματικό πάρκο «Κόκκινο στα Ατυχήματα, Πράσινο στη Ζωή», περιλαμβάνει τον τάπητα «μαθαίνω να κυκλοφορώ», που μοιάζει με επιτραπέζιο παιχνίδι, αλλά έχει το μέγεθος ενός δωματίου.

Επίσης, περιλαμβάνει τηλεπαιχνίδι buzzer, όπου τα παιδιά απαντούν σε ερωτήσεις για την οδική ασφάλεια, καθώς και το παιχνίδι «βρες το σήμα», όπου τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν βασικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Στο τέλος του παιχνιδιού θα λειτουργεί εργαστήριο ζωγραφικής, όπου τα παιδιά θα αποτυπώνουν τις εντυπώσεις και τα ερεθίσματα που αποκόμισαν από το θεματικό πάρκο.

Το θεματικό πάρκο θα λειτουργήσει στη Δυτική Ελλάδα από τις 9 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και 7 Απριλίου 2020 και αναμένεται να περάσουν από αυτό περίπου 5.000 μαθητές δημοτικών σχολείων. Το θεματικό Πάρκο θα ξεκινήσει από το Αγρίνιο, όπου θα λειτουργήσει από τις 9 μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, στον πολιτιστικό χώρο της Λαχαναγοράς του δήμου Αγρινίου.

Το θεματικό πάρκο εισηγήθηκε και συντονίζει ο αστυνόμος Β’ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, ενώ υλοποιήθηκε με επιστημονική καθοδήγηση της υπεύθυνης δραστηριοτήτων – αγωγής υγείας της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας, Άρτεμης Παπακωνσταντινοπούλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης