Σε βαθύ χειμώνα φαίνεται πως μπαίνει η Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, καθώς διαδοχικά κύματα ψύχους θα επηρεάσουν τη Γηραιά Ήπειρο, που θα φέρνουν χιόνια στα πεδινά.

Τα κύματα αυτά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα κατά διαστήματα. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η ψυχρή εισβολή που αρχίζει από την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου δεν θα καταφέρει να δώσει χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές, παρά μόνο στα ορεινά και ημιορεινά της Κεντρικής – Ανατολικής Ελλάδας έως τα 300-400 μέτρα υψόμετρο και για… λίγο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι περιορισμένες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στη Δυτική Ελλάδα. Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα είναι καλός, αλλά πρόσκαιρα στη Χαλκιδική, στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Αττική, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά τμήματα. Χιονόνερο θα σημειωθεί έως τα 200-300 μέτρα και ασθενείς νιφαδοπτώσεις από τα 350 μέτρα και πάνω.

Βροχοπτώσεις Παρασκευή 20/1 Πηγή: weather.gr

Το Σαββατοκύριακο όμως αναμένεται νέα μεταβολή, καθώς χαμηλό βαρομετρικό από τα νοτιοδυτικά της χώρας θα κινηθεί ανατολικά – νοτιοανατολικά. Ωστόσο, δεν φαίνεται να βαθαίνει γρήγορα, σε πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη φάση, και καθώς θα βρεθεί ανοιχτά της Ρόδου, θα παρουσιάσει σημάδια βαθύνσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Xιονοπτώσεις την Παρασκευή 20/1 Πηγή: weather.gr

Γρήγορα, όμως, θα απομακρυνθεί πιο ανατολικά. Παράλληλα, νέα κατάβαση ψυχρών αέριων μαζών θα σημειωθεί στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι για κάποιες περιοχές της Ελλάδας, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, θα σημειωθούν ασθενείς έως μέτριας εντάσεως νιφαδοπτώσεις και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, κάτω των 300 μέτρων. Ωστόσο, τα φαινόμενα αυτά θα είναι περιορισμένα και θα αφορούν μεμονωμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Συνθήκες παγετού, Πέμπτη 19/1 ξημερώματα Πηγή: weather.gr

Αντίθετα, στην ανατολική και νότια χώρα θα κυριαρχεί στα πεδινά το χιονόνερο, στα παραθαλάσσια τμήματα βροχή ή κατά περιόδους χιονοχάλαζο, με τα χιόνια να σημειώνονται από τα 300-400 μέτρα και πάνω, έως την Κυριακή το απόγευμα.

Τονίζεται ότι στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός την Κυριακή θα είναι γενικά καλός, καθώς η κακοκαιρία θα έχει ήδη απομακρυνθεί από το απόγευμα του Σαββάτου. Το κρύο, όμως, θα είναι πολύ τσουχτερό.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο τις καιρικές συνθήκες:

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες έως την Παρασκευή:

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις, με λίγες ασθενείς βροχές και ασθενείς νιφαδοπτώσεις στα ορεινά. Πρόσκαιρες καταιγίδες θα σημειωθούν στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Τις πρωινές και νυχτερινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα βόρεια.

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Από το βράδυ, ωστόσο, στο Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη επιδείνωση και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 και στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στα δυτικά, στα νότια, στο Ανατολικό Αιγαίο και από το μεσημέρι στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια τμήματα καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από τις βραδινές ώρες και ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια, βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

Ο καιρός στην Αττική

Νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας περιμένουμε έως την Παρασκευή. Πρόσκαιρα το πρωί της Τετάρτης θα συννεφιάσει περισσότερο και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες ψιχάλες στα βόρεια του νομού, ενώ λίγες νιφάδες χιονιού θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Γρήγορα, πάντως, ο καιρός θα βελτιωθεί.

Xιονοπτώσεις το Σάββατο 22/1 Πηγή: poseidon.hcmr.gr

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5-6 μποφόρ, αλλά την Πέμπτη και την Παρασκευή θα στραφούν σε νότιους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς, αλλά θα σημειώσει άνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Παροδικές νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας αναμένουμε στην όμορφη Θεσσαλονίκη έως την Παρασκευή. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς, με μικρή άνοδο έως την Παρασκευή.

Η ομάδα του meteoclub.gr αναφέρει: «Για το επόμενο 10ήμερο η χώρα μας θα δεχτεί δύο ψυχρές καταβάσεις με ένα μικρό διάλειμμα στο ενδιάμεσο και με τη δεύτερη ψυχρή κατάβαση να φαίνεται δυνατότερη, με ενδεχόμενο να απασχολήσει αρκετά το προγνωστικό κομμάτι για το Σαββατοκύριακο 22-23/1». 

Ψυχρή κατάβαση, Σάββατο 22 Ιανουαρίου, Πηγή: meteoclub.gr

Πηγές: Xalazi.gr, Weather.gr, Poseidon System, Windy, meteoclub.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης