Zougla Newsroom

Διπλό χτύπημα μέσα σε μία ημέρα κατάφεραν οι Αρχές στη λεγόμενη «μαφία των τσιγάρων», προβαίνοντας σε έξι συλλήψεις, εκ των οποίων και του φερόμενου «αρχηγού» κυκλώματος. Από τους λαθρέμπορους καπνού και τσιγάρων μάλιστα, τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη υπόθεση, οπότε και σημειώθηκαν οι συλλήψεις, το παράνομο εργαστήριο ήταν σε μια περιοχή των Καλυβίων, όπου δύσκολα το πλησίαζε άνθρωπος. «Πολύ εύκολα θα μπορούσαν να μας είχαν αντιληφθεί, καθώς το σημείο, στη θέση Κατράμι, έχει πολλές ιδιαιτερότητες» λέει στο zougla.gr αστυνομικός που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο 60χρονος «εγκέφαλος» κατηγορείται ότι από τον Φεβρουάριο του 2019 που είχε οργανώσει τη «μονάδα παραγωγής» είχε διοχετεύσει σε Ελλάδα και εξωτερικό μεγάλες ποσότητες παράνομων καπνικών προϊόντων και κυρίως συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων. Οι αστυνομικοί έχουν εξακριβώσει ότι οι πρώτες ύλες προέρχονταν από το εξωτερικό. Όταν έγινε γνώστη η εξάρθρωση του κυκλώματος, εκπρόσωπος μεγάλης καπνοβιομηχανίας του εξωτερικού, η οποία ήταν από τα θύματα της «μαφίας των τσιγάρων», βεβαίωσε τους Έλληνες αξιωματικούς ότι «τα συγκεκριμένα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες οι οποίες στη συνέχεια φτάνουν στα… χείλη Ελλήνων και ξένων καπνιστών».

Όμως ποιο ήταν το κέρδος του ελληνικού Δημοσίου από μια τέτοια υπόθεση; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ελληνικών Αρχών, το 2018 η χώρα μας «είχε απώλεια εσόδων 700 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις λαθραίων τσιγάρων, που αποτελούν συνήθως φτηνές απομιμήσεις καθιερωμένων brands ή εμφανίζονται με νέα -παγκοσμίως άγνωστα- εμπορικά σήματα».

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εμπορίου λαθραίων τσιγάρων σε ολόκληρη την Ε.Ε. μετά τη Λετονία. «Το σημαντικό είναι ότι στην υπόθεση των Καλυβίων εξαρθρώθηκε πλήρως η δράση της οργάνωσης και βέβαια κατασχέθηκε όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός της, αξίας πολλών εκατομμυρίων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα και μονάδα παραγωγής ”αποσύρθηκαν” από την αγορά» λέει αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας.

 

 

«Χρυσάφι» τα ευρήματα και στο Αιγάλεω

Το δεύτερο παράνομο εργαστήριο εντοπίστηκε, σε έναν μικρό δρόμο χωρίς σπίτια, στο Αιγάλεω, όπου τα μέλη του κυκλώματος, τα οποία αναζητούνται, είχαν εγκαταστήσει τη δική τους «μονάδα παραγωγής». Οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας μαζί με τους συναδέλφους τους από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων εκτιμούν ότι «πρόκειται για μηχανήματα τα οποία μπορούσαν να παράγουν μεγάλες ποσότητες καπνού».

Μάλιστα, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το προσεχές διάστημα θα εντοπίσουν και τους ιδιοκτήτες του παράνομου εργαστηρίου, καθώς τα ευρήματα που κατέσχεσαν έχουν «ταυτότητα». Τέλος, δεν αποκλείουν οι δύο υποθέσεις να αποτελούν την «άκρη του νήματος» για ακόμη μεγαλύτερα κυκλώματα, ίσως και εκτός Αττικής.

Τα κυκλώματα σε αριθμούς:

-1,5 εκατ. ευρώ διαφυγόντες δασμοί

-81.954 συσκευασίες καπνού

-2.344,5 κιλά χύμα καπνό

-5 κιλά ακατέργαστα φύλλα καπνού

-29 κούτες με αχρησιμοποίητες συσκευασίες καπνού επώνυμων εταιρειών

-16 ρολά διάφανης ταινίας που χρησιμοποιείται στη συσκευασία καπνού

-6 συλλήψεις

-5 έρευνες σε σπίτια και παράνομα εργαστήρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης