Από την Παρασκευή ξεκινούν οι αιτήσεις για θεραπεία της Covid-19 με τα νέα αντι-ιικά χάπια. Επειδή τα σκευάσματα της εταιρείας Merck δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, οι ασθενείς θα καλούνται να δώσουν γραπτώς τη συναίνεσή τους για τη λήψη αυτής της θεραπείας.

Τα πρωτόκολλα προβλέπουν πως τα αντι-ιικά αυτά σκευάσματα θα μπορούν να τα λάβουν οι ασθενείς ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα έχει παραλάβει ήδη περίπου 6.000 συσκευασίες χαπιών Μolnupiravir από τις 10.000 που της αναλογούν και που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την πανδημία.

Η τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Η διάθεση των σκευασμάτων θα πραγματοποιείται μέσω δικτύου νοσοκομείων και μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Για τη χορήγησή τους θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζονται και για τη λήψη μονοκλωνικών αντισωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωτόκολλο θα προβλέπει χορηγία της θεραπείας για πέντε ημέρες, η οποία θα ξεκινά από την έναρξη των συμπτωμάτων αλλά και τη διάγνωση της νόσου, η οποία θα πιστοποιείται υποχρεωτικά με μοριακό τεστ PCR.

Οι ασθενείς που θα λάβουν το σκεύασμα πρέπει να ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι κατηγορίες αυτές είναι:

  • οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
  • οι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
  • αυτοί που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,
  • οι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου,
  • όσοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
  • όσοι πάσχουν από κυστική ίνωση,
  • όσοι πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
  • όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
  • όσοι εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση. 

Σημειώνεται πως οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα χρειάζεται να καταχωρούν την πορεία της νόσου την 7η και 28η μέρα μετά τη χορήγηση.

Το σκεύασμα της Merck μολνοπιραβίρη (molnupiravir), το οποίο ανέπτυξε από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics, έδειξε να μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους περίπου κατά 30% σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο στην αρχή της ασθένειας.

Πώς δρα το χάπι της Merck

Η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο που, αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντι-ιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.

Δείτε τη συνέντευξη του καθηγητή Δημήτρη Κούβελα στο zougla.gr για να αντι-ιικά σκευάσματα κατά της Covid-19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης