Η Ελλάδα το «παλεύει» να βγει πρωταθλήτρια στη φτώχεια στην ΕΕ!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, 12:49
Η Ελλάδα το «παλεύει» να βγει πρωταθλήτρια στη φτώχεια στην ΕΕ!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Το «θαμμένο» πρόβλημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που βιώνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρωπαίοι, φέρνει, με επείγουσα, γραπτή του, ερώτηση στην Κομισιόν ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών Mihai Tudose, ζητώντας τη λήψη επειγόντων μέτρων!

Επικαλούμενος την έκθεση της Eurostat, που κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2020, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής τονίζει ότι περίπου το ένα πέμπτο των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή 92,4 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ακόμα και πριν από την πανδημία.

Ο μέσος όρος για την Ευρώπη ήταν 21,1%, με ποσοστά σε επίπεδο κρατών μελών που κυμαίνονται από 12,5% στην Τσεχική Δημοκρατία και 14,4% στη Σλοβενία, έως 30% στην Ελλάδα, 31,2% στη Ρουμανία και 32,5% στη Βουλγαρία.

Όπως δε υποστηρίζει, τα συγκεντρωτικά δεδομένα για το 2019 παρέχουν έναν πολύτιμο δείκτη για τη μέτρηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, δεδομένου ότι αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για την τρέχουσα καταστροφή.

Επομένως, συμπληρώνει, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη αυτό ως πρωταρχικό ζήτημα, όσον αφορά τη διάθεση χρηματοδότησης της ΕΕ για οικονομική στήριξη και ανάκαμψη στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δυστυχώς, καταλήγει στην ερώτησή του ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής, υπάρχουν πολλά σημάδια ότι, μεσούσης της πανδημίας, η φτώχεια έχει γίνει ακόμα πιο διαδεδομένη, με πολλούς από τους συμπολίτες μας να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους ανάγκες και να χρειάζονται επειγόντως βοήθεια από την ΕΕ!

Το ερώτημα του εύλογο και λιτό: «Υπό το πρίσμα αυτό, ποια επείγοντα μέτρα προβλέπει η κομισιόν για την παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στους Ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό;».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, 12:58