Ήταν 1η Φεβρουαρίου, 08:00 το πρωί. Οι τελευταίοι αργοπορημένοι μαθητές είχαν φτάσει στο σχολείο με τους γονείς τους να τρέχουν κυριολεκτικά για να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή έστω να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο για να γλιτώσουν από την έντονη νεροποντή που είχε ξεσπάσει το πρωί της Δευτέρας στον νομό του Έβρου.

Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει: «Ισχυρές βροχές θα πλήξουν την περιοχή….»… Όμως κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το φαινόμενο που επαναλήφθηκε μόλις 15 ημέρες πριν θα ζωντάνευε και πάλι. Ωστόσο αυτή τη φορά, εκτός από τα εκατοντάδες στρέμματα γης που κατέστρεψε, η κακοκαιρία είχε άλλη μία τραγική συνέπεια. Τον πνιγμό ενός πυροσβέστη. Ο άτυχος 46χρονος, που αγαπούσε τη δουλειά του και είχε έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με τέτοια φαινόμενα στην περιοχή, θεώρησε καθήκον του να απεγκλωβίσει τα παιδάκια του δημοτικού σχολείου στον Απαλό Αλεξανδρούπολης. Άλλωστε ήταν και ο ίδιος πατέρας τριών παιδιών…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το σημείο βρέθηκε ο άτυχος Πυροσβέστης

Μια κακή στιγμή δεν άργησε να φέρει το πένθος όχι μονάχα στην οικογένειά του, αλλά και σε όλο το πανελλήνιο. Ο άτυχος άνδρας, αψηφώντας τον κίνδυνο για τον εαυτό του, θυσιάστηκε στην προσπάθειά του να σώσει τα παιδάκια, που είχαν μεταφερθεί στον πρώτο όροφο του κτηρίου, γιατί ανέβηκε η στάθμη του νερού. Φοβισμένα άκουγαν τις δασκάλες τους που τους έλεγαν ότι θα έμεναν εκεί για όσο χρειαστεί μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική για να τους βοηθήσει να βγουν με ασφάλεια έξω από το κτήριο. Όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαινε ο 46χρονος άνδρας έφτασε στο τέλος του δρόμου που οδηγούσε στο σχολείο με τους εγκλωβισμένους μαθητές, όλοι ένιωσαν μια νότα χαράς. Δεν κράτησε όμως πολλή ώρα αυτό το συναίσθημα, καθώς ο πυροσβέστης, βγαίνοντας από το όχημα, έπεσε σε ρέμα, που δεν φαινόταν, και παρασύρθηκε, με αποτέλεσμα τον άδικο πνιγμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος: Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την οικογένεια του πυροσβέστη

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται από χθες Δευτέρα ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, προκειμένου να στηρίξει την οικογένεια του 46χρονου Αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, όταν παρασύρθηκε από όγκο νερών εντός τσιμενταύλακα.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εκφράσω, σαν Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, τη βαθιά θλίψη και την οδύνη μου για το περιστατικό στο οποίο χάθηκε ένας λεβέντης, ένα παλικάρι από το Πυροσβεστικό Σώμα, από την οικογένεια του Πυροσβεστικού Σώματος, εκτελώντας το καθήκον του με επιμέλεια, με αυτοθυσία, για να καταφέρουμε να απομακρύνουμε και να διασώσουμε 21 παιδιά από ένα νηπιαγωγείο» δήλωσε ο κ. Κολοκούρης. Χαρακτήρισε «πολύ αντίξοες» τις συνθήκες, διευκρινίζοντας πως «γι’ αυτόν τον λόγο παρέστην άμεσα εδώ πέρα, ύστερα από εντολή των πολιτικών μου προϊσταμένων, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη» και διαβεβαιώνοντας: «Θα κάνω ό,τι πρέπει για την οικογένεια του εκλιπόντος. Θα σταθεί όλο το Πυροσβεστικό Σώμα και η πολιτική ηγεσία σύσσωμη, για να μπορέσουμε να δώσουμε ό,τι πρέπει σ’ αυτή την οικογένεια που υπέστη τον άδικο χαμό του πυροσβέστη… Είναι θλιβερό, οδυνηρό αυτό που συνέβη, κανένας δεν το ήθελε και θα φροντίσουμε ό,τι μπορούμε, να κάνουμε το καλύτερο για την οικογένειά του, έτσι ώστε να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε ακόμη ότι μαζί του μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη αξιωματικοί της ψυχοκοινωνικής μέριμνας «για να μπορέσουν να σταθούν και να μπορέσουν να στηρίξουν ψυχολογικά τα μέλη της οικογένειάς του… Λυπάμαι πάρα πολύ, είμαι συντετριμμένος και όλο το Πυροσβεστικό Σώμα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι είναι δυνατόν… Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι να στηρίξω την οικογένεια του εκλιπόντος και να δώσω τις τιμές αυτές που αρμόζουν σ’ έναν ήρωα πυροσβέστη που έπεσε στο καθήκον…».

Για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα διαβεβαίωσε ότι «όλα θα έρθουν στο φως, θα γίνει έρευνα όπως πρέπει και τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. Όλα θα έρθουν στην επιφάνεια, να είστε σίγουροι γι’ αυτό».

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στις 16:00 στον Ι.Ν. του Αγ. Γεωργίου στη Νέα Χιλή του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Συλλυπητήρια μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο

Σε Facebook και Twitter έχουν γίνει δεκάδες αναρτήσεις με αφορμή τον χαμό του άτυχου Αρχιπυροσβέστη, ενώ τη θλίψη του εξέφρασε μέσω των social media και ο πολιτικός κόσμος της χώρας. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την οδύνη της. «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό του Αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου κατά την επιχείρηση διάσωσης μαθητών στον Απαλό Έβρου. Είναι μεγάλη η οφειλή της πατρίδας μας στους ήρωές της» έγραψε χαρακτηριστικά στα social media.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Νίκος Χαρδαλιάς έγραψε το δικό του μήνυμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «άλλος ένας ήρωας θυσιάστηκε στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή».

«Η απώλεια του πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να βοηθήσει μαθητές που κινδύνευαν μας γεμίζει θλίψη. Η σκέψη όλων είναι με την οικογένειά του, συμπαραστάτης της οποίας θα βρεθεί η Πολιτεία. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε επίσης τα συλλυπητήριά του. «Ο Αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Ζαφειρόπουλος έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε να διασώσει μικρούς μαθητές από τις πλημμύρες στον Έβρο. Η αφοσίωσή του στο καθήκον μας συγκλονίζει. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Θρηνούμε την απώλεια του Αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει παιδιά. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και το Πυροσβεστικό Σώμα» αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, με ανάρτηση στο Twitter, για την απώλεια του Aρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου.

Το χρονικό της καταστροφής

Τον θάνατο του πυροσβέστη επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω ανακοίνωσης στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα, τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, το Π.Σ. 3538 της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης εκτελούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης για παροχή βοηθείας. O Αρχιπυροσβέστης Ζαφειρόπουλος Ιωάννης, ετών 46, ενώ βρισκόταν εκτός του ανωτέρω οχήματος, παρασύρθηκε από όγκο νερών εντός τσιμενταύλακα. Αφού εντοπίστηκε, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

»Για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του πυροσβεστικού υπαλλήλου θα διενεργηθεί προανάκριση και Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας υπήρχε οργανωμένη επιχείρηση απομάκρυνσης 21 μαθητών από το νηπιαγωγείο του Απαλού στον Έβρο. Η σφοδρή βροχόπτωση «χτύπησε» ολόκληρο τον νομό, με ισχυρές καταιγίδες να καταστρέψουν πολλές περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Οι οικισμοί Άνθεια, Μαΐστρος, Απαλός του Δήμου Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς η στάθμη των νερών που ανέβηκε κάλυψε πολλές εκτάσεις γης και κατέστρεψε περιουσίες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ThessToday ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, «υπερχείλισαν οι χείμαρροι της περιοχής και οι όγκοι των υδάτων είναι μεγάλοι».

«Τα πυροσβεστικά οχήματα κατάφεραν να μεταφέρουν 21 μαθητές εκτός του νηπιαγωγείου, καθώς υπήρχε πλημμύρα. Ο απεγκλωβισμός ήταν δύσκολος» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Ανέβηκαν στον επάνω όροφο για να μην κινδυνέψουν 

«Οι μαθητές έχουν ανέβει στον πρώτο όροφο του κτηρίου για προληπτικούς λόγους, για να μην ανέβει κι άλλο η στάθμη των υδάτων, και αναμένουν εκεί μέχρι νεοτέρας» ανέφερε στο ThessToday ο δήμαρχος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη με τρία οχήματα και επτά πυροσβέστες, ενώ οι δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης αυξάνονταν. Στο σημείο έσπευσαν και στρατιωτικά οχήματα για να παρέμβουν.

Ο άτυχος πυροσβέστης κατευθυνόταν προς το δημοτικό σχολείο προκειμένου να συνδράμει στη διάσωσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday, η επιχείρηση ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών από δυνάμεις της Πυροσβεστικής ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι. Όλα τα νήπια και οι δύο νηπιαγωγοί είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι ο Έβρος και ιδιαίτερα η περιοχή του Σουφλίου και της Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν χθες για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στο έλεος της σφοδρής κακοκαιρίας.

Δείτε εικόνες και βίντεο του ThessToday:

 

 

Δείτε το βίντεο από την πλημμυρισμένη περιοχή και το νηπιαγωγείο:

 

 

Δείτε βίντεο:

 

 

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ, thesstoday.gr, evros-news.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης