Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στα σύνορα του Έβρου, καθώς τα ξημερώματα έγινε εκκένωση του καταυλισμού μεταναστών απέναντι από τις Καστανιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι Τούρκοι μετακίνησαν περίπου 1.500 μετανάστες, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες διέμεναν στον καταυλισμό στα σύνορα και ανά διαστήματα προσπαθούσαν να περάσουν τον φράχτη και να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος.

Από χθες παρατηρήθηκε μαζική επιβίβαση μεταναστών σε λεωφορεία με -πιθανό- προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ενώ η κινητοποίηση φαίνεται να έχει οργανωθεί από τις τουρκικές Αρχές.

Δείτε video του zougla.gr από εργασίες στον φράχτη 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ωστόσο στρατιωτικοί κύκλοι αναφέρουν πως τα παραπάνω δεν επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστον τον ύψιστο βαθμό επιφυλακής των ανδρών που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων.

Δείτε φωτογραφίες του zougla.gr από την περιοχή

Όπως άλλωστε ανέφερε και ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας μιλώντας στο zougla.gr, παρόλο που οι μετανάστες έχουν απομακρυνθεί, οι ελληνικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την περιοχή. 

«Διαπιστώσαμε τα μεσάνυχτα ότι υπήρξε συγκέντρωση όλων των μεταναστών που διέμεναν σε καταυλισμούς. Συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον φράχτη και αποχώρησαν από την περιοχή με λεωφορεία προς το εσωτερικό της χώρας τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα αποχωρήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Χαρέλα στο zougla.gr

 

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τα ξημερώματα, στην τουρκική πλευρά των συνόρων ξέσπασε μεγάλη φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε και έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις του ελληνικού στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με πηγές από την τουρκική πλευρά των συνόρων να λένε στο Securitynews.gr πως οι τουρκικές Αρχές επιδιώκουν την απομάκρυνση μεγάλης μερίδας παράνομων μεταναστών και προσφύγων από το Παζάρκουλε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που πλήττει και την Τουρκία.

Δείτε video του Securitynews από τη φωτιά

 

Δείτε video με λεωφορεία να μεταφέρουν μετανάστες, όπως μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της εφημερίδας Sozcu

Όμως από το διπλωματικό ρεπορτάζ προκύπτει πως η προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατέληξε στο ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με την εκμετάλλευση χιλιάδων αθώων ανθρώπων έκανε τον κύκλο της, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν ορισμένα από τα βασικά αιτήματα της τουρκικής πλευράς, που είναι η χρηματοδότηση από την ΕΕ των μηχανισμών υποδοχής μεταναστών στην Τουρκία.

Με λίγα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν με τον εκβιασμό κατάφερε να διασφαλίσει ένα εκ των βασικών αιτημάτων του, που είναι τα χρήματα. Ως εκ τούτου η συνέχιση της πίεσης στα σύνορα του Έβρου δεν θα ήταν πλέον χρήσιμη, ενδεχομένως δε να προκαλούσε και τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την τουρκική πλευρά.

Έτσι εξηγείται και ο βίαιος εξαναγκασμός των συγκεντρωμένων μεταναστών στην περιοχή της Αδριανούπολης ακόμα και με την πυρπόληση σκηνών και πρόχειρων εγκαταστάσεων στον καταυλισμό του Παζάρκουλε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης