Με τον φόβο ότι αποτελεσματικά και αυστηρά μέτρα θα προκαλέσουν ψυχολογικό πλήγμα στην εύθραυστη ελληνική οικονομία κινείται η κυβέρνηση όσον αφορά στη θωράκιση της χώρας από τον κορωνοϊό. Δύο δέσμες μέτρων θα ανακοινωθούν Κυριακή και Δευτέρα. Η πρώτη δέσμη αφορά στη λειτουργία των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων γενικότερα καθώς και τους χώρους συνάθροισης πολλών ατόμων ταυτόχρονα.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου το Σάββατο 7 Μαρτίου παρούσης της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των συναρμοδίων υπουργείων, επικράτησε καταρχήν η άποψη να κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για ένα ασφαλές χρονικό διάστημα. Ωστόσο ο φόβος προκλήσεως αρνητικού ψυχολογικού κλίματος στην οικονομία συνέτεινε στο να αποφασιστεί πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πάσης φύσεως θα κλείνουν σταδιακά και σε συνάρτηση με τα ποσοστά αυξήσεως των κρουσμάτων κατά τόπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποφασίστηκε επίσης το άμεσο κλείσιμο ή και ακύρωση λειτουργίας μέχρι νεωτέρας χώρων όπου συναθροίζονται πάνω από 500 άτομα ταυτόχρονα. Συμπεριλαμβάνονται οι λεγόμενοι χώροι «πίστας», δηλαδή κέντρα διασκέδασης και λοιπά. Προφανώς συμπεριλαμβάνονται επίσης χώροι όπως θέατρα και κινηματογράφοι ή άλλοι χώροι θεαμάτων.

Επίσης, αποφασίστηκε η παροχή οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις και οικονομικές δραστηριότητες καταρχήν και κυρίως στις περιοχές που αυτή τη στιγμή έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά διασποράς κρουσμάτων με αποτέλεσμα να πλήττεται άμεσα το επιχειρείν. Αυτές οι περιοχές είναι η Αχαΐα, η Ηλεία και η Ζάκυνθος μέχρι στιγμής. Προφανώς τα μέτρα αυτά θα επεκτείνονται συν τω χρόνω ανάλογα με τα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων σε άλλες περιοχές.

Είναι φανερό πως τα μέτρα που λαμβάνονται μπορούν και να χαρακτηριστούν ήπια σε σύγκριση με αυτά που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ είναι αρκετοί οι παράγοντες, κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, που εκτιμούν ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να θεωρηθούν και ανεπαρκή. Η μεγάλη ένσταση πολλών τοπικών αρχόντων καθώς και ανώτερων αξιωματούχων της αυτοδιοίκησης αφορά τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αφού κατά γενική ομολογία θα ήταν πιο αποτελεσματικό να διακοπεί η λειτουργία τους άμεσα και συνολικά για ένα επαρκές χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης