Οι δίαιτες με λαχανικά ενισχύουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Οι χορτοφάγοι πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που εισέρχονται στον οργανισμό τους, προκειμένου να αποφύγουν αστάθειες.

Οι δίαιτες με λαχανικά προωθούν έναν τρόπο διατροφής, ο οποίος όχι μόνο βασίζεται στα λαχανικά, αλλά αποφεύγεται και η κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά στις δίαιτες με λαχανικά. Για παράδειγμα: Στη δίαιτα με λαχανικά και γάλα περιλαμβάνονται και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δίαιτα με λαχανικά, αυγά και γάλα περιέχει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι μορφές χορτοφαγίας διαφοροποιούνται. Υπάρχουν χορτοφάγοι που καταναλώνουν αυγά, χορτοφάγοι που καταναλώνουν ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά και ημί – χορτοφάγοι, οι οποίοι καταναλώνουν και περιορισμένες ποσότητες από λευκό κρέας. Η δίαιτα με λαχανικά μπορεί και να πάρει τη μορφή μιας «ωμής δίαιτας». Όλα τα λαχανικά τρώγονται αμαγείρευτα, διατηρώντας έτσι τις φυσικές τους ιδιότητες.

Συγκεκριμένα:

(Οποιαδήποτε επιλογή θέτει σε περιορισμό την κατανάλωση κρέατος και ζωικού λίπους.)

Μην εφαρμόσετε κάποια δίαιτα, προτού συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας

Χορτοφάγοι

– Επιτρεπόμενα φαγητά: μόνο αυτά που εξάγονται από τη γη. Δηλαδή λαχανικά, φρούτα, όσπρια, σιτηρά, ξηροί καρποί και σπόροι.
– Δεν επιτρέπονται: κάθε είδος κρέατος, αυγών, τυριού, γιαουρτιού, παγωτού, βουτύρου ή οποιουδήποτε άλλου γαλακτοκομικού προϊόντος.

Χορτοφάγοι που καταναλώνουν και γάλα

Σε αυτή την κατηγορία επιτρέπεται ότι και στην προηγούμενη κι επιπλέον η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Χορτοφάγοι που καταναλώνουν και αυγά και γάλα

Επιτρέπεται η κατανάλωση αυγών, καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επίσης και η κατανάλωση φαγητών των παραπάνω κατηγοριών.

Η δίαιτα με λαχανικά ενθαρρύνει έναν πιο υγιή τρόπο διατροφής. Η κατανάλωση κρέατος σε μικρές ποσότητες αποτελεί το «κλειδί» για καλύτερη υγεία .
Όταν εφαρμόζουμε μια δίαιτα με λαχανικά, επωφελούμαστε από τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα φυτά. Οι φυτικές ίνες ελαττώνουν την επικινδυνότητα για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, οι οποίες υπάρχουν σε όλα τα σιτηρά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C , E και η καροτίνη, προστατεύουν τα κύτταρα από τις καταστρεπτικές συνέπειες των χημικών που βρίσκουμε σήμερα σε όλα τα φρούτα και λαχανικά.

Συμπέρασμα

Ακόμη κι αν δεν επιδιώκετε να γίνεται χορτοφάγος, τα γεύματα στα οποία απουσιάζει το κρέας και τα οποία βασίζονται στα λαχανικά, τα φρούτα και άλλα λαχανικά αποτελούν μία υγιεινή εναλλακτική λύση στη διατροφή μας. Τουλάχιστον περιστασιακά, τέτοιου είδους φαγητά θα πρέπει να αποτελούν συνειδητή επιλογή στον τρόπο διατροφής μας.

Πηγή: dieta.org

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης