Tο τσάι σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο, αν και κάποτε ήταν μια ακριβή συνήθεια και προνόμιο της αριστοκρατικής τάξης.
Τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία οφείλονται κυρίως στις πολύτιμες πολυφαινόλες που περιέχει, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης.
Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του τσαγιού μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών, ειδικά καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.
Γενικά η κατανάλωση τσαγιού ( 2 – 4 φλιτζάνια ) βοηθά:
- Προλαμβάνει τον καρκίνο
- Θωρακίζει την καρδιά
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Στοματική υγιεινή
Το τσάι είναι όμως πλούσιο και σε άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή, και ορισμένα μέταλλα, όπως το χρώμιο, το μαγγάνιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.
Τα είδη του τσαγιού
Το τσάι, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του, χωρίζεται σε τρεις κυρίως κατηγορίες:
● Το μη ζυμωμένο (λευκό και πράσινο τσάι).
● Το μερικώς ζυμωμένο (Οolong τσάι).
● Το πλήρως ζυμωμένο (μαύρο τσάι).
Τα διαφορετικά είδη τσαγιού (άσπρο, πράσινο, Οolong και μαύρο) δεν προέρχονται από διαφορετικές ποικιλίες φυτών, αλλά είναι αποτέλεσμα διαφορετικής επεξεργασίας παρασκευής.

