Τα λαχανικά, και ιδιαίτερα το καρότο, το μπρόκολο και το λάχανο, μειώνουν έως και κατά 43% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε αντίθεση με τα φρούτα τα οποία δεν φαίνεται να παίζουν μεγάλο ρόλο στην πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει επιστημονική έρευνα που  δημοσιεύτηκε στην «American Journal of Epidemiology»

Η μελέτη της Dr. Debora Bogs του Κέντρου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης δείχνει ότι, αντίθετα με τα λαχανικά, τα φρούτα δεν φαίνεται να έχουν αξιοσημείωτο προστατευτικό αποτέλεσμα.

Η μελέτη, που διήρκεσε 12 χρόνια, εστίασε σε περισσότερες από 50.000 γυναίκες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες λαχανικών την ημέρα είχαν 43% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μη ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού, σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερες από τέσσερις μερίδες λαχανικών την εβδομάδα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εστίασαν στα καρότα, μπρόκολα και λάχανα και διαπίστωσαν ότι ειδικά τα καρότα (αν μια γυναίκα εντάσσει στο διαιτολόγιό της τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα) σχετίζονται με κατά 17% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Πάντως, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι είναι πρόωρο ακόμα να ειπωθεί ότι έχει αποδειχθεί σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην κατανάλωση λαχανικών και στον καρκίνο. Όπως είπαν, η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών μπορεί απλώς να αποτελεί ένδειξη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος άγνωστος μηχανισμός που ασκεί προστατευτική δράση και να μην είναι κατ’ ανάγκη τα ίδια τα λαχανικά που ωφελούν.

Πηγή: in.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης